Mákos guba

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 8 szikkadt kifli
  • 8 tojás
  • tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola
  • cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só,
  • 1 kanál zsemlemorzsa
  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez
  • a tetejére porcukor

Elkészítése:

A kifliket felkarikázzuk, a felét a kivajazott tepsibe sorakoztatjuk, amibe kevés zsemlemorzsát terítettünk.

6 tojás sárgáját, 2 egész tojást, 2 csomag vaníliás cukrot, 1 liter körüli tejjel és kevés cukorral jól elkeverünk és felét a kiflire csorgatjuk. Erre citromhéjjal és mazsolával kevert darált mákot szórunk. A tetejére ismét kiflikarikákat fektetünk, amit megint leöntünk a tejes-tojásos keverékkel. Ezt újra megszórjuk mákkal.

A tojás fehérjéket kevés cukorral kemény habbá verjük, rásimítjuk a felső kiflirétegre, megszórjuk porcukorral és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a tetejére szórt porcukor karamellizálódott és aranybarnára pirult.

Várjunk türelemmel, míg kicsit hűl, mert akkor szeletelhető szépen!

Vanília sodóval tálaljuk.