Lepénykenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Sokféle ételhez kínálható kenyér féleség, szaftos ételek “tunkolása” vagy akár tölteni és feltekerni.
A világ legtöbb részén ismerik és eszik előszeretettel. Akár a spanyol tortillára, az indiai naan kenyérre, az olasz piadinára gondolva. Lepénykenyérnek millió változata van, rendkívül egyszerű elkészíteni és saját igényeink szerint alakítjuk az ízeket.
Benivel kettesben szoktuk készíteni, én nyújtom ő süti. Ez amolyan együtt lepényke :)
kb 20 db-hoz:
- 45 dkg liszt
- 3,5 dl natúr joghurt
- 3 dkg puha vaj (vagy 2 ek olaj )
- 1 kk só
- pici cukor
- 2 dkg friss élesztő
Elkészítése:
Kevés sós-cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt,majd hozzáadjuk a lisztet, vajat, joghurtot és jól kezelhető, nem ragacsos tésztát gyúrunk. Kevés langyos vízzel lágyíthatunk az állagon.
60 perc pihentetés után kis egyforma gombócokat formálunk és lisztezett nyűtódeszkán sodrófával kis lepényeket lapítunk.
Forró teflon serpenyőben vagy faszénen sütjük aranybarna pöttyösre :)))
Tipp:
Vigyázat hamar pirul! Gyorsan kell ténykednünk!
Pikánsabb ízhatás kedvéért tészta gyúráskor friss apróra vágott fűszert is csempészhetünk masszánkba, az ízharmóniát figyelembe véve!!! (pl: oreganó, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem…)” A kevesebb néha több!” – alapon!