Focaccia napon szárított paradicsommal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 28*28 cm-es tálhoz:
- 300 g finomliszt vagy kenyérliszt
- 1 cs porélesztő
- 1,5 dl meleg víz
- 1 dl fűszeres olaj (én a napon szárított paradicsom rozmaringos, fokhagymás olaját használtam, de használhatsz sima étolajat is.)
- 1 kk szárított bazsalikom
- 1/2 kk szárított oregánó
- 1 kk só
- néhány napon szárított paradicsom apróra vágva
- kevés pizzafűszer a tetejére
- a tálalásnál extra szűz olíva olaj rácsorgatva
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük. A lisztet a porélesztővel, majd megsózzuk, beleöntjük az olajat és a vizet. Hozzáadjuk a szárított bazsalikomot és az oregánót is. Összekeverjük és így laza tésztát kapunk. Mivel sok olajat tartalmaz, nem fog odaragadni a keverőtál oldalához, aljához. Alaposan kidolgozzuk, majd fél órát kelesztjük. Utána újra átgyúrjuk, majd a tálba igazgatjuk a tésztát. Ujjunkkal lyukakat fúrunk bele (lazán), majd a feldarabolt, napon szárított paradicsomot nyomkodunk a tésztába.
Mielőtt az előmelegített sütőbe toljuk, megszórjuk pizzafűszerrel is (saját pizzasfűszerem: paradicsompor, szárított oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, őrölt pirospaprika, só, bors keveréke).
200 fokos sütőben sült 25 percig. Ropogós tetejű, messziről érezhető illatú finomság lett belőle.
Tálaláskor extra szűz olíva olajjal locsoltam és az autentikus hagyományokkal szakítva, kovászos uborkát tettem mellé. Kitűnő, egyszerű vacsora lett belőle. Fiam ketchuppal ette. A focacciát, a fűszeres olasz lepénykenyeret, már a római katonák is sütötték, mégpedig hamuban. Innen ered, a hamuban sült pogácsa elnevezés is. Mivel a szót átvettük, beolvadt nyelvünkbe.
Bármivel készíthető. Más fűszerekkel, olajbogyóval, hallal, tenger gyümölcseivel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »