Focaccia napon szárított paradicsommal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 28*28 cm-es tálhoz:
- 300 g finomliszt vagy kenyérliszt
- 1 cs porélesztő
- 1,5 dl meleg víz
- 1 dl fűszeres olaj (én a napon szárított paradicsom rozmaringos, fokhagymás olaját használtam, de használhatsz sima étolajat is.)
- 1 kk szárított bazsalikom
- 1/2 kk szárított oregánó
- 1 kk só
- néhány napon szárított paradicsom apróra vágva
- kevés pizzafűszer a tetejére
- a tálalásnál extra szűz olíva olaj rácsorgatva
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük. A lisztet a porélesztővel, majd megsózzuk, beleöntjük az olajat és a vizet. Hozzáadjuk a szárított bazsalikomot és az oregánót is. Összekeverjük és így laza tésztát kapunk. Mivel sok olajat tartalmaz, nem fog odaragadni a keverőtál oldalához, aljához. Alaposan kidolgozzuk, majd fél órát kelesztjük. Utána újra átgyúrjuk, majd a tálba igazgatjuk a tésztát. Ujjunkkal lyukakat fúrunk bele (lazán), majd a feldarabolt, napon szárított paradicsomot nyomkodunk a tésztába.
Mielőtt az előmelegített sütőbe toljuk, megszórjuk pizzafűszerrel is (saját pizzasfűszerem: paradicsompor, szárított oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, őrölt pirospaprika, só, bors keveréke).
200 fokos sütőben sült 25 percig. Ropogós tetejű, messziről érezhető illatú finomság lett belőle.
Tálaláskor extra szűz olíva olajjal locsoltam és az autentikus hagyományokkal szakítva, kovászos uborkát tettem mellé. Kitűnő, egyszerű vacsora lett belőle. Fiam ketchuppal ette. A focacciát, a fűszeres olasz lepénykenyeret, már a római katonák is sütötték, mégpedig hamuban. Innen ered, a hamuban sült pogácsa elnevezés is. Mivel a szót átvettük, beolvadt nyelvünkbe.
Bármivel készíthető. Más fűszerekkel, olajbogyóval, hallal, tenger gyümölcseivel.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »
9 étel, amit nem is tudtál, hogy véletlenül találták fel
Sok ikonikus étel és ital mögött nem gondosan megtervezett recept áll, hane
Tovább olvasom »
10 érdekesség a fűszerekről, amit még a nagymamád sem biztos, hogy tud
A magyar konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül – gondoljunk csak a pirosp
Tovább olvasom »
10 dolog, amit nem tudtál a fokhagymáról
A fokhagyma sokunk konyhájának alapköve: ad egy csipet karaktert minden éte
Tovább olvasom »
10 meglepő tény az eperről, amit valószínűleg nem tudtál
Az eperről mindannyian tudjuk, hogy finom, illatos, és szinte elenged
Tovább olvasom »