Focaccia napon szárított paradicsommal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 28*28 cm-es tálhoz:
- 300 g finomliszt vagy kenyérliszt
- 1 cs porélesztő
- 1,5 dl meleg víz
- 1 dl fűszeres olaj (én a napon szárított paradicsom rozmaringos, fokhagymás olaját használtam, de használhatsz sima étolajat is.)
- 1 kk szárított bazsalikom
- 1/2 kk szárított oregánó
- 1 kk só
- néhány napon szárított paradicsom apróra vágva
- kevés pizzafűszer a tetejére
- a tálalásnál extra szűz olíva olaj rácsorgatva
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összekeverjük. A lisztet a porélesztővel, majd megsózzuk, beleöntjük az olajat és a vizet. Hozzáadjuk a szárított bazsalikomot és az oregánót is. Összekeverjük és így laza tésztát kapunk. Mivel sok olajat tartalmaz, nem fog odaragadni a keverőtál oldalához, aljához. Alaposan kidolgozzuk, majd fél órát kelesztjük. Utána újra átgyúrjuk, majd a tálba igazgatjuk a tésztát. Ujjunkkal lyukakat fúrunk bele (lazán), majd a feldarabolt, napon szárított paradicsomot nyomkodunk a tésztába.
Mielőtt az előmelegített sütőbe toljuk, megszórjuk pizzafűszerrel is (saját pizzasfűszerem: paradicsompor, szárított oregánó, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, őrölt pirospaprika, só, bors keveréke).
200 fokos sütőben sült 25 percig. Ropogós tetejű, messziről érezhető illatú finomság lett belőle.
Tálaláskor extra szűz olíva olajjal locsoltam és az autentikus hagyományokkal szakítva, kovászos uborkát tettem mellé. Kitűnő, egyszerű vacsora lett belőle. Fiam ketchuppal ette. A focacciát, a fűszeres olasz lepénykenyeret, már a római katonák is sütötték, mégpedig hamuban. Innen ered, a hamuban sült pogácsa elnevezés is. Mivel a szót átvettük, beolvadt nyelvünkbe.
Bármivel készíthető. Más fűszerekkel, olajbogyóval, hallal, tenger gyümölcseivel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »