Lekváros derelye (barátfüle) recept
Hozzávalók:
- 3-4 szem krumpli
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 ek olaj
- liszt (amennyit a krumpli felvesz)
- só
- lekvár
- zsemlemorzsa (ízlés szerint)
- olaj
Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor már puha, leszűrjük, és krumplinyomón átnyomjuk, majd teljesen kihűtjük.
Ameddig hűl a krumpli, el lehet készíteni a pirított zsemlemorzsát.
Egy serpenyőbe olajat öntünk, majd feltesszük melegedni. Beleöntjük a zsemlemorzsát, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon szép aranybarnára pirítani. (Annyi olajon pirítjuk, hogy ne legyen túl száraz, de túl olajos sem.)
A kihűlt krumpli közepébe mélyedést csinálunk, beleteszünk pár evőkanál lisztet, az egész tojást, az olajat és pici sót.
Ezután elkezdem összegyúrni, és annyi lisztet adagolunk még hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen belőle.
A jól összegyúrt tésztát lisztezett felületre tesszük és vékonyra kinyújtjuk. Derelyevágóval kb. egyforma négyzetekre felvágjuk.
Mindegyik tészta közepére egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, és ráhajtjuk a tésztát. Kézzel jól összenyomkodjuk, hogy főzés közben nehogy szétnyíljon.
Forrásba lévő vízbe óvatosan beletesszük az elkészült derelyéket, és pár perc alatt készre főzzük. (Amikor már feljönnek a víz tetejére, még kb. 2-3 percig kell őket főzni.)
A megfőtt derelyéket szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a vízből, jól lecsepegtetjük, és szintén óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított zsemlemorzsába.
Tálaláskor a derelyéket ízlés szerint fahajas porcukorral megszórjuk, majd tejfölt csepegtetünk rá.
A lekváros derelye (barátfüle) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 44 g
Zsír: 2 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »

