Lekváros derelye (barátfüle) recept

Hozzávalók:
- 3-4 szem krumpli
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek olaj
- liszt (amennyit a krumpli felvesz)
- só
- lekvár
- zsemlemorzsa (ízlés szerint)
- olaj
Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor már puha, leszűrjük, és krumplinyomón átnyomjuk, majd teljesen kihűtjük.
Ameddig hűl a krumpli, el lehet készíteni a pirított zsemlemorzsát.
Egy serpenyőbe olajat öntünk, majd feltesszük melegedni. Beleöntjük a zsemlemorzsát, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon szép aranybarnára pirítani. (Annyi olajon pirítjuk, hogy ne legyen túl száraz, de túl olajos sem.)
A kihűlt krumpli közepébe mélyedést csinálunk, beleteszünk pár evőkanál lisztet, az egész tojást, az olajat és pici sót.
Ezután elkezdem összegyúrni, és annyi lisztet adagolunk még hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen belőle.
A jól összegyúrt tésztát lisztezett felületre tesszük és vékonyra kinyújtjuk. Derelyevágóval kb. egyforma négyzetekre felvágjuk.
Mindegyik tészta közepére egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, és ráhajtjuk a tésztát. Kézzel jól összenyomkodjuk, hogy főzés közben nehogy szétnyíljon.
Forrásba lévő vízbe óvatosan beletesszük az elkészült derelyéket, és pár perc alatt készre főzzük. (Amikor már feljönnek a víz tetejére, még kb. 2-3 percig kell őket főzni.)
A megfőtt derelyéket szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a vízből, jól lecsepegtetjük, és szintén óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított zsemlemorzsába.
Tálaláskor a derelyéket ízlés szerint fahajas porcukorral megszórjuk, majd tejfölt csepegtetünk rá.
A lekváros derelye (barátfüle) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 44 g
Zsír: 2 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »