Lekváros derelye (barátfüle)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lekváros derelye (barátfüle)

Hozzávalók:

  • 3-4 szem krumpli
  • 1 tojás
  • 2 ek olaj
  • liszt (amennyit a krumpli felvesz)
  • lekvár
  • zsemlemorzsa (ízlés szerint)
  • olaj

Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor már puha, leszűrjük, és krumplinyomón átnyomjuk, majd teljesen kihűtjük.

Ameddig hűl a krumpli, el lehet készíteni a pirított zsemlemorzsát.

Egy serpenyőbe olajat öntünk, majd feltesszük melegedni. Beleöntjük a zsemlemorzsát, és állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon szép aranybarnára pirítani. (Annyi olajon pirítjuk, hogy ne legyen túl száraz, de túl olajos sem.)

A kihűlt krumpli közepébe mélyedést csinálunk, beleteszünk pár evőkanál lisztet, az egész tojást, az olajat és pici sót.

Ezután elkezdem összegyúrni, és annyi lisztet adagolunk még hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tészta legyen belőle.

A jól összegyúrt tésztát lisztezett felületre tesszük és vékonyra kinyújtjuk. Derelyevágóval kb. egyforma négyzetekre felvágjuk.

Mindegyik tészta közepére egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, és ráhajtjuk a tésztát. Kézzel jól összenyomkodjuk, hogy főzés közben nehogy szétnyíljon.

Forrásba lévő vízbe óvatosan beletesszük az elkészült derelyéket, és pár perc alatt készre főzzük. (Amikor már feljönnek a víz tetejére, még kb. 2-3 percig kell őket főzni.)

A megfőtt derelyéket szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a vízből, jól lecsepegtetjük, és szintén óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított zsemlemorzsába.

Tálaláskor a derelyéket ízlés szerint fahajas porcukorral megszórjuk, majd tejfölt csepegtetünk rá.