Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bolognai lasagne recept

Bolognai lasagne
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Tésztához:

    • 1/2 kg liszt
    • 1 ek só
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • kb 1-1,5 dl víz

    Raguhoz:

    • kb 1 kg darált hús
    • 1 közepes fej vöröshagyma
    • kis szál sárga és fehérrépa
    • 1-2 szelet szalonna
    • 1 üveg paradicsompüré
    • fokhagyma
    • bors
    • cukor
    • bazsalikom, oregánó, kakukkfű, majoránna
    • olaj

    Besamel-mártás:

    • 1 ek margarin
    • 1-1,5 ek liszt
    • tej
    • fehérbors
    • ici-pici szerecsendió
    • sok sajt

    Elkészítése:
    A lisztet a gyúródeszkára öntöm, majd a közepébe mélyedést vájok, oda öntöm a sóval felvert tojásokat és a víz felét. Óvatosan, belül körkörös irányba haladva elkezdem egy ujjal összedolgozni a liszttel. Ügyelve, hogy ne folyjon ki a tojásos víz a deszkára. Ha kell, a megmaradt vizet apránként adagolom. Jó negyed órán át gyúrom, majd annyi részre osztom, ahány lapot szeretnék nyújtani belőle. Tetejüket kicsi olajjal megkenem, letakarva állni hagyom úgy 20 percet. Ezután egyesével méretre nyújtom, majd vágom lisztezett deszkán. A lasagne tésztát nem kell előfőzni sütés előtt! Az apróra vágott hagymát, sárga és fehérrépát olajon megdinsztelem, majd a szintén apróra vágott szalonnát hozzáadom. Ha a hagyma üveges, rádobom a darálthúst, készre (puhára) főzöm. Ráöntöm a paradicsompürét, sózom, borsozom, ízlés szerint fokhagymát nyomok rá, valamint bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet és majorannát szórok rá. Összerottyantom.
    A margarint felolvasztom egy lábosban, meghintem liszttel, összekeverem, felöntöm pici tejjel. Csomómentesre keverem, majd annyi tejet adagolok hozzá, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Hűlés közben még sűrűsödik, ezért is kell vigyázni, nehogy kőkemény legyen a végén. Sózom, borsozom, egy nagyon pici szerecsendiót adok hozzá. Ez a mennyiség csak az alsó és felső lapra elég, egyébként minden egyes lapot meg kell kenni vele, tehát ahhoz nagyobb adagra lesz szükség. Ha minden kész, a tepsit kivajazom, lefektetem az első tésztalapot, vékonyan megkenem besamellel, majd raguval. Ízlés szerint lehet sajtot is szórni minden réteg közé. Így haladok, egészen az utolsó tésztalapig. Erre elvileg csak besamel jön és sok-sok reszelt sajt, nekem kedves párom miatt törekedni kell a lehetőleg semmi besamel, rengeteg ragu és még több sajt felállásra. A besamel egyébként nemcsak az íze miatt kell a lasagneba, hanem az (is) puhítja a tésztát. Kb. 180 fokos, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Ez is változó egyébként, anyukámnál a nem légkeveréses sütőben is megsült ugyanezen a hőfokon 25-30 perc alatt.

    Sztori: Apánk kedvence, sosem unja meg. Mióta először elkészítettem a saját készítésű tésztával készült lasagnet, azóta kizárólag így “rendeli”.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá