Bolognai lasagne recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 1 ek só
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb 1-1,5 dl víz
Raguhoz:
- kb 1 kg darált hús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- kis szál sárga és fehérrépa
- 1-2 szelet szalonna
- 1 üveg paradicsompüré
- fokhagyma
- só
- bors
- cukor
- bazsalikom, oregánó, kakukkfű, majoránna
- olaj
Besamel-mártás:
- 1 ek margarin
- 1-1,5 ek liszt
- tej
- só
- fehérbors
- ici-pici szerecsendió
- sok sajt
Elkészítése:
A lisztet a gyúródeszkára öntöm, majd a közepébe mélyedést vájok, oda öntöm a sóval felvert tojásokat és a víz felét. Óvatosan, belül körkörös irányba haladva elkezdem egy ujjal összedolgozni a liszttel. Ügyelve, hogy ne folyjon ki a tojásos víz a deszkára. Ha kell, a megmaradt vizet apránként adagolom. Jó negyed órán át gyúrom, majd annyi részre osztom, ahány lapot szeretnék nyújtani belőle. Tetejüket kicsi olajjal megkenem, letakarva állni hagyom úgy 20 percet. Ezután egyesével méretre nyújtom, majd vágom lisztezett deszkán. A lasagne tésztát nem kell előfőzni sütés előtt! Az apróra vágott hagymát, sárga és fehérrépát olajon megdinsztelem, majd a szintén apróra vágott szalonnát hozzáadom. Ha a hagyma üveges, rádobom a darálthúst, készre (puhára) főzöm. Ráöntöm a paradicsompürét, sózom, borsozom, ízlés szerint fokhagymát nyomok rá, valamint bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet és majorannát szórok rá. Összerottyantom.
A margarint felolvasztom egy lábosban, meghintem liszttel, összekeverem, felöntöm pici tejjel. Csomómentesre keverem, majd annyi tejet adagolok hozzá, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Hűlés közben még sűrűsödik, ezért is kell vigyázni, nehogy kőkemény legyen a végén. Sózom, borsozom, egy nagyon pici szerecsendiót adok hozzá. Ez a mennyiség csak az alsó és felső lapra elég, egyébként minden egyes lapot meg kell kenni vele, tehát ahhoz nagyobb adagra lesz szükség. Ha minden kész, a tepsit kivajazom, lefektetem az első tésztalapot, vékonyan megkenem besamellel, majd raguval. Ízlés szerint lehet sajtot is szórni minden réteg közé. Így haladok, egészen az utolsó tésztalapig. Erre elvileg csak besamel jön és sok-sok reszelt sajt, nekem kedves párom miatt törekedni kell a lehetőleg semmi besamel, rengeteg ragu és még több sajt felállásra. A besamel egyébként nemcsak az íze miatt kell a lasagneba, hanem az (is) puhítja a tésztát. Kb. 180 fokos, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Ez is változó egyébként, anyukámnál a nem légkeveréses sütőben is megsült ugyanezen a hőfokon 25-30 perc alatt.
Sztori: Apánk kedvence, sosem unja meg. Mióta először elkészítettem a saját készítésű tésztával készült lasagnet, azóta kizárólag így “rendeli”.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »