Bolognai lasagne recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 1 ek só
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - kb 1-1,5 dl víz
Raguhoz:
- kb 1 kg darált hús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- kis szál sárga és fehérrépa
- 1-2 szelet szalonna
- 1 üveg paradicsompüré
- fokhagyma
- só
- bors
- cukor
- bazsalikom, oregánó, kakukkfű, majoránna
- olaj
Besamel-mártás:
- 1 ek margarin
- 1-1,5 ek liszt
- tej
- só
- fehérbors
- ici-pici szerecsendió
- sok sajt
Elkészítése:
A lisztet a gyúródeszkára öntöm, majd a közepébe mélyedést vájok, oda öntöm a sóval felvert tojásokat és a víz felét. Óvatosan, belül körkörös irányba haladva elkezdem egy ujjal összedolgozni a liszttel. Ügyelve, hogy ne folyjon ki a tojásos víz a deszkára. Ha kell, a megmaradt vizet apránként adagolom. Jó negyed órán át gyúrom, majd annyi részre osztom, ahány lapot szeretnék nyújtani belőle. Tetejüket kicsi olajjal megkenem, letakarva állni hagyom úgy 20 percet. Ezután egyesével méretre nyújtom, majd vágom lisztezett deszkán. A lasagne tésztát nem kell előfőzni sütés előtt! Az apróra vágott hagymát, sárga és fehérrépát olajon megdinsztelem, majd a szintén apróra vágott szalonnát hozzáadom. Ha a hagyma üveges, rádobom a darálthúst, készre (puhára) főzöm. Ráöntöm a paradicsompürét, sózom, borsozom, ízlés szerint fokhagymát nyomok rá, valamint bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet és majorannát szórok rá. Összerottyantom.
A margarint felolvasztom egy lábosban, meghintem liszttel, összekeverem, felöntöm pici tejjel. Csomómentesre keverem, majd annyi tejet adagolok hozzá, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Hűlés közben még sűrűsödik, ezért is kell vigyázni, nehogy kőkemény legyen a végén. Sózom, borsozom, egy nagyon pici szerecsendiót adok hozzá. Ez a mennyiség csak az alsó és felső lapra elég, egyébként minden egyes lapot meg kell kenni vele, tehát ahhoz nagyobb adagra lesz szükség. Ha minden kész, a tepsit kivajazom, lefektetem az első tésztalapot, vékonyan megkenem besamellel, majd raguval. Ízlés szerint lehet sajtot is szórni minden réteg közé. Így haladok, egészen az utolsó tésztalapig. Erre elvileg csak besamel jön és sok-sok reszelt sajt, nekem kedves párom miatt törekedni kell a lehetőleg semmi besamel, rengeteg ragu és még több sajt felállásra. A besamel egyébként nemcsak az íze miatt kell a lasagneba, hanem az (is) puhítja a tésztát. Kb. 180 fokos, előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm. Ez is változó egyébként, anyukámnál a nem légkeveréses sütőben is megsült ugyanezen a hőfokon 25-30 perc alatt.
Sztori: Apánk kedvence, sosem unja meg. Mióta először elkészítettem a saját készítésű tésztával készült lasagnet, azóta kizárólag így “rendeli”.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »


