Lángos és fánk (2 az 1-ben) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sima liszt
- 5 dkg élesztő
- 1 csipet cukor
- 1 ek kacsa-, vagy libazsír
- 1 kk só
- 1 ek tejföl
- langyos víz
- étolaj a sütéshez
Feltéthez:
- lekvár
- porcukor
- fokhagyma
- tejföl
- reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a kissé folyós állagú zsírt, a tejfölt és a pici cukros langyos vízben felfuttatott élesztőt. Összegyúrjuk, hogy szép selymesen puha gombóc legyen a végére.
Tálba téve letakarjuk, és legalább 40-50 percig kelesztjük.
Étolajjal lekent deszkára tesszük, a tetejét is vékonyan bekenjük olajjal, és kb 1 ujjnyi vastagra kihúzzuk/kinyújtjuk.
Nagyobb tallérokra szaggatjuk, és 10 percet ismét pihentetjük a tésztát.
(A leeső széleket, kis csücsköket is el lehet használni, újra összegyúrjuk és ugyanúgy nyújtjuk, szaggatjuk.)
Magas falú edényben (én wok-ot használok) picivel több olajat hevítünk, és a kelt tészta egyik felét fánkká, a másik felét lángossá formáljuk, majd szép világos színűre kisütögetjük. Papírszalvétára téve leitatódik róla a felesleges olaj.
Fánknál:
A tésztakarikát óvatosan körbeforgatva alulról a két mutató ujjunkkal kis mélyedést formálunk és a lyukkal felfelé tesszük az olajba.
Lángosnál:
Úgy nyújtjuk körbe, hogy a széle ne maradjon nagyon vastag, a közepe pedig ne lyukadjon ki. Ha elsőre nem megy, harmadjára már csukott szemmel menni fog, nem nehéz, gyakorlat kérdése! :)
Rákenjük a feltéteket, és frissen tálaljuk.