Kapros-szalonnás kenyérlángos recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
- 1,7 dl langyos víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 púpos tk tyúkzsír megolvasztva (esetleg 2 ek olaj)
Szószhoz:
- 4 púpos ek tejföl
- 1 nagy csipet só
- 1 nagy csokor friss kapor
Feltéthez:
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 25 dkg húsos szalonna
Elkészítése:
A tésztához az élesztőt a langyos, de nem forró vízbe morzsoljuk, elkeverjük, de nem szükséges futtatni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős vizet és az olvasztott zsírt. Jól összedolgozzuk, és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen, lefedve a duplájára kelesztjük.
Ez alatt a kaprot megmossuk, leitatjuk róla a vizet, apróra vágjuk, és elkeverjük a tejföllel és kevés sóval.
A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk, és kiemeljük a zsírból. A lila hagymát vékony csíkokra vágjuk.
Két kerek pizza sütőformát kikenünk vékonyan a kisült szalonna zsírjával, megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, gombócokat formázunk, és 10 percre félretesszük.
Az egyiket az előkészített formába rakjuk, kézzel a forma széle felé lapítjuk, toljuk és kis peremet is kialakítunk. Lekenjük két evőkanálnyi kapros tejföllel, megszórjuk a szalonna felével és a lila hagyma egy részével.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Amíg sül, a másik tésztával is megismételjük a műveletet.
Tipp:
Tegnap Párom megkérdezte, amikor a kertben voltunk és ránézett a kaporra, hogy mikor sütök megint kapros kenyérlángost. Régebben már több alkalommal készítettem, nagyon szeretjük. Nem is vártam sokáig, csak ma uzsonnáig :-)
Akinek nincs két kerek (26 cm-es) formája, egész nyugodtan sütheti egy nagy méretű (38*30 cm) tepsiben.