Foszlós mazsolás kalács recept
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 5 dl tej
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 a kenéshez - 20 dkg mazsola
- egy csipet só
Elkészítése:
A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe, hogy megpuhuljon. Használhatunk rumot is, ha szeretnénk. Amíg puhul, elkészítjük a tésztát.
2 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kanál cukrot, a vajat és az élesztőt is belemorzsoljuk. Amíg az élesztő felfut, a lisztet egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot. A közepébe készítünk egy kis mélyedést, és ide ütjük a 4 tojássárgáját. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáöntjük a maradék 3 dl tejjel együtt. A lecsepegtetett mazsolát is belekeverjük a tésztába, és összedolgozzuk.
Amint a kalács állagát megfelelőnek ítéljük, cipót formálunk belőle, és a tál alját, majd a tészta tetejét is meghintjük egy kis liszttel. Letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, és feltekerjük őket, majd a három csíkot összefonjuk. Amint szépen megformáztuk a süteményünket, előkészítjük a tepsit. Kivajazzuk, majd erre helyezzük a kalácsunkat. A tetejét megkenjük tojássárgájával. Használhatjuk az egész tojást is, de csak a sárgáját használva pirosabb lesz a végeredmény.
Negyed órát kelni hagyjuk, addig felmelegítjük a sütőt 180 fokra. Negyed óra múlva ismét megkenjük a tésztát tojássárgájával.
Ha a sütő elérte a megfelelő hőfokot, behelyezzük a szépen összeállított sütinket, és szép barnára sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

