Foszlós mazsolás kalács recept

Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 5 dl tej
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 a kenéshez
- 20 dkg mazsola
- egy csipet só
Elkészítése:
A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe, hogy megpuhuljon. Használhatunk rumot is, ha szeretnénk. Amíg puhul, elkészítjük a tésztát.
2 dl tejet meglangyosítunk, beleteszünk egy kanál cukrot, a vajat és az élesztőt is belemorzsoljuk. Amíg az élesztő felfut, a lisztet egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a csipet sót, a maradék cukrot. A közepébe készítünk egy kis mélyedést, és ide ütjük a 4 tojássárgáját. Ha az élesztő felfutott, azt is hozzáöntjük a maradék 3 dl tejjel együtt. A lecsepegtetett mazsolát is belekeverjük a tésztába, és összedolgozzuk.
Amint a kalács állagát megfelelőnek ítéljük, cipót formálunk belőle, és a tál alját, majd a tészta tetejét is meghintjük egy kis liszttel. Letakarva 1 órát kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, és feltekerjük őket, majd a három csíkot összefonjuk. Amint szépen megformáztuk a süteményünket, előkészítjük a tepsit. Kivajazzuk, majd erre helyezzük a kalácsunkat. A tetejét megkenjük tojássárgájával. Használhatjuk az egész tojást is, de csak a sárgáját használva pirosabb lesz a végeredmény.
Negyed órát kelni hagyjuk, addig felmelegítjük a sütőt 180 fokra. Negyed óra múlva ismét megkenjük a tésztát tojássárgájával.
Ha a sütő elérte a megfelelő hőfokot, behelyezzük a szépen összeállított sütinket, és szép barnára sütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »