Egyszerű szalonnás pizza recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
- 1 púpos tk tyúkzsír
- 2 dkg friss élesztő
- 1,6 dl langyos víz
Szószhoz:
- 3 púpos ek tejföl
- 1 nagy csipet só
- 1 kk házi fokhagymakrém (vagy 2 gerezd fokhagyma)
Feltéthez:
- 15 dkg húsos szalonna
- 2 nagyobb paradicsom
- 10 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, kicsit elkeverjük (nem szükséges futtatni), és a liszthez adjuk a zsírral együtt. Jól összedolgozzuk, és rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
Ez alatt elkészítjük a szószt. A tejfölt egy tálba kanalazzuk, és ízesítjük sóval, fokhagymakrémmel.
A szalonnát kisebb darabokra vágjuk (a bőrét eltávolítjuk). A paradicsomokat vékonyra karikázzuk. A sajtot lereszeljük.
A sütőt előmelegítjük. Egy kerek pizza sütőformát vékonyan kikenünk vajjal, és megszórjuk liszttel.
A megkelt tésztát a formába fektetjük, és kezünkkel a széle felé nyomkodva ellapítjuk úgy, hogy a szélén kis peremet alakítunk ki.
Majd lekenjük a fokhagymás tejföllel, és befedjük a paradicsomkarikákkal. Meghintjük bőven sajttal, és rászórjuk a szalonnadarabokat.
180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Van úgy, hogy felmerül a nagy kérdés, hogy ugyan mit is főzzek ma. Sajnos nem mindig jön az ihlet. Most is így volt. Benéztem a hűtőbe, volt szalonna, sajt, paradicsom és még pár zöldség. Jó, döntöttem, akkor legyen pizza. Ebből az adag tésztából általában 2 vékony darabot szoktam sütni, de most egy, közepesen vastagot készítettem.
Végtelenül egyszerű, de mégis finom és laktató. Ha valaki nem használ zsírt, egész nyugodtan helyettesítheti 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal.
Az egyszerű szalonnás pizza kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 23 g
Zsír: 11 g