Egyszerű szalonnás pizza

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 1 púpos tk tyúkzsír
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1,6 dl langyos víz

Szószhoz:

  • 3 púpos ek tejföl
  • 1 nagy csipet só
  • 1 kk házi fokhagymakrém (vagy 2 gerezd fokhagyma)

Feltéthez:

  • 15 dkg húsos szalonna
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Az élesztőt a meleg, de nem forró vízbe morzsoljuk, kicsit elkeverjük (nem szükséges futtatni), és a liszthez adjuk a zsírral együtt. Jól összedolgozzuk, és rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.

Ez alatt elkészítjük a szószt. A tejfölt egy tálba kanalazzuk, és ízesítjük sóval, fokhagymakrémmel.
A szalonnát kisebb darabokra vágjuk (a bőrét eltávolítjuk). A paradicsomokat vékonyra karikázzuk. A sajtot lereszeljük.

A sütőt előmelegítjük. Egy kerek pizza sütőformát vékonyan kikenünk vajjal, és megszórjuk liszttel.

A megkelt tésztát a formába fektetjük, és kezünkkel a széle felé nyomkodva ellapítjuk úgy, hogy a szélén kis peremet alakítunk ki.

Majd lekenjük a fokhagymás tejföllel, és befedjük a paradicsomkarikákkal. Meghintjük bőven sajttal, és rászórjuk a szalonnadarabokat.

180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Van úgy, hogy felmerül a nagy kérdés, hogy ugyan mit is főzzek ma. Sajnos nem mindig jön az ihlet. Most is így volt. Benéztem a hűtőbe, volt szalonna, sajt, paradicsom és még pár zöldség. Jó, döntöttem, akkor legyen pizza. Ebből az adag tésztából általában 2 vékony darabot szoktam sütni, de most egy, közepesen vastagot készítettem.
Végtelenül egyszerű, de mégis finom és laktató. Ha valaki nem használ zsírt, egész nyugodtan helyettesítheti 2-3 evőkanálnyi olívaolajjal.