Grízes tészta recept
Hozzávalók:
- 50 dkg rövidmetélt, al dentére főzve
- 20 dkg búzadara
- 3 dl víz
- olaj
- 1 csipet só
- porcukor
- minőségi lekvár
Elkészítés: A búzadarát egy kevés olajon, lassú lángon kezdjük el pirítani. Legyünk türelmesek, kell egy kis idő, amíg a gríz elkezd pirulni, viszont utána a folyamat hamar begyorsul. A grízes tészta készítésének tulajdonképpen az az egyetlen titka, hogy szép aranysárgára pirítsuk a búzadarát.
Ha a búzadara megpirult, akkor öntsük rá a vizet, jól kavarjuk el, majd zárjuk el alatta a tüzet. Fedő alatt hagyjuk, hogy a gríz magától megpuhuljon, és magába szívja a vizet.
Ha a gríz elkészült, akkor csak annyi dolgunk van, hogy összeforgassuk a tésztával, esetleg néhány percig együtt visszategyük őket a tűzre pirulni.
A grízes tésztához adjunk lekvárt, szórjuk meg a porcukorral, és úgy kínáljuk. Sokan azt mondják, hogy ilyen egyszerű ételekhez nem szabad jó minőségű hozzávalókat – esetünkben például házi lekvárt – adni, mert nem érdemel annyit az étel. Erre én azt szoktam mondani, hogy nem az étel, hanem mi érdemeljük meg a minőségi hozzávalót, ráadásul egy ilyen egyszerű receptet, mint a grízes tészta, csak egy jó kis minőségi (házi) lekvárral lehet igazán feldobni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 sós falatka szilveszterre
Szilveszterre minden vendég szereti, ha van mit falatozni a pezsgő és az óé
Tovább olvasom »
Lencse saláták szilveszterre – 7 szuper recept, amit megéri elkészíteni
A lencsesaláta klasszikus szilveszteri fogás, amit szerencsehozó hagyományk
Tovább olvasom »
8 világbajnok sajtos rúd a szilveszteri bulira
A sajtos rúd az egyik legbiztosabb választás a szilveszteri bulira, mert gy
Tovább olvasom »
10 szenzációs pogácsa recept szilveszerre
A szilveszteri asztalról a pogácsa szinte kihagyhatatlan, legyen szó család
Tovább olvasom »
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »

