Hozzávalók:
Elkészítés: A búzadarát egy kevés olajon, lassú lángon kezdjük el pirítani. Legyünk türelmesek, kell egy kis idő, amíg a gríz elkezd pirulni, viszont utána a folyamat hamar begyorsul. A grízes tészta készítésének tulajdonképpen az az egyetlen titka, hogy szép aranysárgára pirítsuk a búzadarát.
Ha a búzadara megpirult, akkor öntsük rá a vizet, jól kavarjuk el, majd zárjuk el alatta a tüzet. Fedő alatt hagyjuk, hogy a gríz magától megpuhuljon, és magába szívja a vizet.
Ha a gríz elkészült, akkor csak annyi dolgunk van, hogy összeforgassuk a tésztával, esetleg néhány percig együtt visszategyük őket a tűzre pirulni.
A grízes tésztához adjunk lekvárt, szórjuk meg a porcukorral, és úgy kínáljuk. Sokan azt mondják, hogy ilyen egyszerű ételekhez nem szabad jó minőségű hozzávalókat – esetünkben például házi lekvárt – adni, mert nem érdemel annyit az étel. Erre én azt szoktam mondani, hogy nem az étel, hanem mi érdemeljük meg a minőségi hozzávalót, ráadásul egy ilyen egyszerű receptet, mint a grízes tészta, csak egy jó kis minőségi (házi) lekvárral lehet igazán feldobni.