Burgonyás lángos recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 közepes főtt burgonya
- 1 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 mk cukor
- 1 púpos tk só
Sütéshez:
- 3 dl étolaj
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, villával vagy krumplinyomóval áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.
A lisztet szitáljuk át, majd kissé melegítsük meg.
1 dl tejet langyosítsunk meg. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a cukorral és hagyjuk felfutni.
A kihűlt tört burgonyát dolgozzuk el a liszttel, a sóval, a felfutott élesztővel és a maradék tejjel. Alaposan dagasszuk ki, sok levegőt dolgozzunk bele. Amikor szép fényes és sima a tészta, tegyük egy liszttel enyhén megszórt tálba és letakarva, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és vágjuk egyforma darabokra (kb. fél tenyérnyi).
(Ebből a mennyiségből 3 óriási lángos készült.)
Olajos kézzel cipóvá formáljuk a tésztaadagokat és még negyed órát hagyjuk pihenni.
A tésztát olajos kézzel húzzuk laposra és bő, forró olajban mindkét oldalát süssük szép világosra úgy, hogy először a lángos alsó fele kerüljön az olajba és fedjük le az edényt, majd fordítás után már fedő nélkül süssük.