Burgonyás lángos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Burgonyás lángos

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 közepes főtt burgonya
  • 1 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 1 púpos tk só

Sütéshez:

  • 3 dl étolaj

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük, villával vagy krumplinyomóval áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.

A lisztet szitáljuk át, majd kissé melegítsük meg.

1 dl tejet langyosítsunk meg. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg a cukorral és hagyjuk felfutni.

A kihűlt tört burgonyát dolgozzuk el a liszttel, a sóval, a felfutott élesztővel és a maradék tejjel. Alaposan dagasszuk ki, sok levegőt dolgozzunk bele. Amikor szép fényes és sima a tészta, tegyük egy liszttel enyhén megszórt tálba és letakarva, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagra és vágjuk egyforma darabokra (kb. fél tenyérnyi).

(Ebből a mennyiségből 3 óriási lángos készült.)

Olajos kézzel cipóvá formáljuk a tésztaadagokat és még negyed órát hagyjuk pihenni.

A tésztát olajos kézzel húzzuk laposra és bő, forró olajban mindkét oldalát süssük szép világosra úgy, hogy először a lángos alsó fele kerüljön az olajba és fedjük le az edényt, majd fordítás után már fedő nélkül süssük.