Tejszínes-őszibarackos csirkemell recept
Hozzávalók:
- 1 csirkemell filé (14 szelet)
- 7 db őszibarack (előkészítve 1100 g – 99 g CH)
- 2 gerezd fokhagyma (6 g – 1,18 g CH)
- ételízesítő
- bors
- olíva olaj
- 200-300 ml főzőtejszín
- 150 g reszelt trappista sajt
Elkészítése:
A csirkemellet kisebb, lehetőleg egyforma szeletekre vágjuk, majd ételízesítővel, borssal és az áttört fokhagymával befűszerezzük, és elősütjük. Én ezt mindig a sütőben csinálom, hogy ne kelljen olyan sok olajat használnom, és így nem is piszkolok be annyi edényt.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, meglocsolom pár csepp olajjal, és ráfektetem a hússzeleteket. Őket is meglocsolom egy kicsit, és kevés margarint kockázok rájuk. (Persze akinek kényelmesebb, vagy nem kell annyira figyelnie arra, mit hogyan készít, nyugodtan maradjon a serpenyőnél.) Először fólia alatt sütöm, majd kb. 25 perc után (ez attól függ, hogy vagyok, milyen sütőt használok) leveszem a fóliát.
Megfordítom a húsokat, és agy is sülnek pár percig. (Ha nincs időnk, vagy kedvünk egy bonyolultabb ételt készíteni, már ez is tökéletesen megteszi, esetleg használjunk hozzá valamilyen különlegesebb fűszerezést.)
Amíg a húsok sülnek, a barackokat pár percre forró vízbe tesszük, hogy könnyen meghámozhassuk őket. (Érdemesebb magvaváló, keményebb barackokat választani.) Ha egy kicsit kihűltek, kettévágjuk őket, és kivesszük a magjukat.
Ha elkészült a hús, mindegyik szeletre fektetünk egy fél barackot. Meglocsoljuk tejszínnel, reszelt sajttal megszórjuk, és kb. 15 percre visszatesszük a sütőbe.
Nem kell rápirítani a sajtot, az is elég, ha éppen csak ráolvad.
Rizzsel, sült burgonyával tálaljuk.
Tipp:
Nem szükséges friss barackot használni, de ha szezonja van, érdemes azzal elkészíteni.
A tejszín elhagyható, anélkül is nagyon finom, de mi nagyon szeretjük, ezért készült így.