Sült libamellfilé, fényezett zöldségekkel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 35 dkg libamellfilé
- kevés só
- bors ízlés szerint
- 2 szál közepes sárgarépa
- 1 db padlizsán
- 1 fej nagyobb lilahagyma
- 2 ek méz
- 0.5 db citrom leve
- 0.5 dl fehérbor
- 2 ek balzsamecetkrém
Elkészítése:
A libamellet megtisztítjuk az inaktól és a bőrös felét beirdaljuk. A másik felét sózzuk, borsozzuk és 10 percig állni hagyjuk. A serpenyőt forrósítsuk fel és a bőrös felével lefelé süssük a húst 3-4 percig minden oldalán jó pirosra, teljes lángon. Közben a zsírját öntsük le és tegyük félre letakarva alufóliával.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és tegyük a libamellet a sütőbe, fóliával letakarva. Mindkét felét 20 percig süssük 160 fokon. Ezután vegyük ki a sütőből. Később tegyük vissza a sütőbe, ki ne hűljön tálalásig.
A sárgarépát hosszú hasábokra vágjuk, a padlizsánt apró kockára, és a liba zsírjából 2-3 ek-nyit a serpenyőbe öntünk. A répát a forró zsírra tegyük, karamellizáljuk, majd a padlizsánt hozzáadva folytassuk a keverést, vagy aki tudja, a serpenyővel forgassa a zöldségeket. A lila hagymát karikázzuk fel, és azt is adjuk hozzá.
Ha már majdnem kész, a répa kicsit maradjon ropogós, akkor a balzsamecettel ízesítsük, majd a bort is tegyük bele és a citromlevet is. Pár perc után még sózzuk, ha kell és a végén tegyük hozzá a mézet.
Tálra rendezve szépen kétfelé osszuk. A libamellet a bőrével lefelé ferdén szeljük, és tegyük a fényezett zöldség köré: A hús levéből locsoljunk a mellszeletekre.
Tipp:
Első látásra azt hinné az emer vöröskáposztával van kínálva,de senkit ne tévesszen meg,mivel a balzsamecettől,és a hagymától lessz ilyen szép lila a köret.Az íze pedig fennséges!