Sült kacsa forgatott burgonyával és fűszeres szilva mártással recept
Hozzávalók:
- 2 egész kacsacomb
- 2 egész kacsamell félbe vágva
- 25 dkg burgonya
- 25 dkg bercencei szilva
- őrölt rozmaring, só, bors, fahéj rúd, egész szegfűszeg
- kevés víz
Elkészítése:
A combokat megmossuk, a mellet ketté vágjuk közepén és ezt is megmossuk. A húsokról leitatjuk a vizet majd sózzuk, borsozzuk és őrölt rozmaringgal megszórjuk.
Egy kisebb tepsibe kb fél dl vizet öntünk, majd ebbe tesszük a fűszerezett húsokat, alufóliával lefedjük és sütőbe tesszük.
Gázos sütőben a legnagyobb hőfokon sütjük (villany sütőben kb 200 fokon) egy óráig, majd levesszük a fóliát és addig sütjük, amíg a bőre kopogós nem lesz.
Közben a negyedelt, kimagozott szilvát feltesszük főni 1 dl vízzel és teljesen puhára főzzük. Amikor megfőtt egy kisebb fahéj rudat és pár szem szegfűszeget teszünk bele és tovább főzzük még kb fél órán át.
Azután leszűrjük, átpasszírozzuk, majd visszatesszük főni és ízesítjük pici sóval és cukorral illetve sűrűre főzzük.
A burgonyát kockára vágva megfőzzük. Ha készen van, akkor a kacsa után visszamaradt tepsibe átszedjük és összeforgatjuk. Ha a kacsából sok zsír sült ki akkor azt öntsük le.