Pikáns csirkeszárnyak ananászos rizzsel recept
Hozzávalók:
- 8 csirkeszárny
Páchoz:
- 2 ek méz
- 4 ek kechup
- 1 ek mustár
- só
- bors
- fél vöröshagyma(kockára vágva)
- 1 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma(finomra reszelve)
- csilipaprika(ízlés szerint)
- 1 kk gyömbér frissen reszelve (por alakban is jó)
- 1 ek sötét szójaszósz
Ananászos rizshez:
- 50 dkg rizs
- fél fej vöröshagyma
- 1 ek olaj
- 1 ek vaj
- 1 l alaplé
- só
- 1 kis doboz kockázott ananász konzerv ( legfinomabb frissen feldolgozott gyümölcsből)
Elkészítése:
Pác hozzávalóit egy tálban nemes egyszerűséggel összekeverem és a megtisztított, megmosott csirkeszárnyakat alaposan megforgatom benne. Lefedve a tálat lehetőség szerint 1-2 órára hűtőbe teszem (kicsit összeérjenek az ízek), de azonnal is süthető, majd előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 perc pirosra sütöm.
Vigyázni kell, mert a méz miatt megéghet a hús, (mint látjátok nálam is kissé megpirult :) érdemes félidőben sütőpapírt tenni rá.
Miközben sülnek a szárnyak a rizst is elkészítem. Folyó víz alatt leöblítem a rizsszemeket majd 1 ek vaj és olaj keverékén fél fej hagymát pirítok. Erre teszem a rizst és felöntöm kétszeres mennyiségű alaplével. Hozzákeverem a felkockázott ananász darabokat és együtt fedő alatt forrásig párolom. Forrás után pár perccel elzárom a lángot és lefedve fedő alatta forró gőzben hagyom megdagadni a rizsszemeket.
Tálalásnál a sült hús szaftját kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítem és a tányérra tálalt ételre kanalazom :)