Nyár a tányéromon recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Húshoz:
- 4 csirkecomb (alsó vagy felső)
- 1 csomag kentucky fűszerkeverék
- olívaolaj
- ízlés szerint só
Spárgához:
- 1 csomag zöld spárga (zsenge)
- 6-8 gerezd fokhagyma (negyedelve)
- 6-8 fej mogyoróhagyma (felezve)
- 1 fej lilahagyma (nyolcadolva)
- kakukkfű
- zsálya
- rozmaring
- só
- őrölt bors
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek olívaolaj
- kevés citromlé
Cukkinihez:
- 2 cukkini (kisebb)
- 1 csomag grill zöldség fűszerkeverék
- 2 kk dijoni mustár
- balzsamecet
- olívaolaj
- fél citrom leve
- só
- őrölt bors
- csipetnyi cukor
- csipetnyi friss rozmaring
Hollandi mártáshoz:
- 2 ek fehérborecet
- 2 ek víz
- 1 tk fehérbors (durvára darálva)
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 25 dkg vaj
- citromlé
- olívabogyó
Salátához:
- 4 csokor friss, aprított petrezselyemzöld
- 2 fej lilahagyma
- 1 ek kapribogyó
- olívaolaj
- őrölt bors
- citromlé
- só
Pirítóshoz:
- 4 szelet magvas kenyér vagy félbarna
- vaj
- sajt
Elkészítése:
A húst lehetőség szerint az elkészítés előtti nap bepácoljuk: bekenjük a fűszerkeverékkel, kevés olajat használunk és a végén ha szükségét érezzük, egy picit megsózzuk (de a fűszerkeverék is sós).
A sütőben 190 fokon megsütjük. Közben időnként ellenőrizzük és szükség szerint kevés vizet tölthetünk alá.
Cukkini: lehetőség szerint egy nappal az elkészítés előtt a lapjára (nem karikára) szelt cukkinit tálcára rendezzük, lesózzuk. 1 óra után leöntjük a levét és lemossuk, majd az ízlés szerint mennyiséghez mérten kikevert páccal (mustár, balzsamecet, esetleg pici cukor és kevés apróra vágott rozmaring) szeletenként bekenjük, másnapig pácolódni hagyjuk. Mivel szivacsos szerkezetű, hamar beissza. Ezt követően grillserpenyőben kevés olívaolajon magas hőfokon kisütjük.
Spárga: a spárga fás részét letördeljük, majd az aljától számítva a háromnegyedét megpucoljuk, olivaolajjal kenjük és hagyjuk állni. Serpenyőbe tesszük és olívaolajon minden oldalát megpirítjuk. A spárga mellett a feldarabolt (negyed vagy nyolcad) mogyoróhagymát, és néhány szelet lilahagymát is párhuzamosan pirítunk. A feldarabolt fokhagymát később tesszük a serpenyőbe, mivel könnyen leéghet. Körülbelül egy időben készülnek el.
A spárgára öntetet készítünk, melyhez a friss/szárított zöldfűszereket (zsálya, kakukkfű, rozmaring) összeaprítjuk, olívaolajjal, balzsamecettel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlét adunk hozzá, majd tálalásnál a már kész spárgára locsoljuk.
Az ecetet, a vízzel és a borssal harmadára forraljuk, majd kihűtjük. Felverjük a tojás sárgáját a harmadára forralt lével és kevés vízzel, majd gőz fölött besűrítjük. Egyébként az eredeti hollandi mártás recept tisztított vajat kíván. A vajat nagyon kis lángon addig kell melegíteni, amíg a tej el nem válik a zsírtól. Ha ez megvan és a krémünk is kész, vékony sugárban hozzácsurgatjuk a vajat a tojáshoz, addig keverjük habverővel, amíg sűrű, fényes krém nem lesz belőle (ekkor már levehetjük a lábast a tűzhelyről). Mindenképpen melegen kell tartani, ízesíteni citromlével és az aprított olívabogyókkal kell.
A petrezselymet szára nélkül néhány vágással felaprítjuk, 2 fej lilahagymát félfőre vágunk, rászórjuk a petrezselyemre, majd capribogyót is teszünk rá. Az olívaolajat kikeverjük sóval, borssal és citromlével, majd meglocsoljuk vele a salit.
Megpirítjuk a kenyeret, majd vajazzuk és grill alatt rápirítjuk a sajtot.
Tipp:
Tálalásként a sajtos pirítós tetejére rendezzük a cukkinit, a húsra tesszük a spárgát, öntettel meglocsoljuk, a hagymaféléket a hús körül elrendezzük, a hollandival megöntözzük a spárgát, a salátát a hús mellé helyezzük és megöntözzük a salátalével.
Mogyoróhagymát teljes mértékben lehet helyettesíteni csak lilahagymával, a pirítóson a sajt lehet Brie. Az anyaghányad itt 4 főre lett megadva és konyhai eszközökkel a konyhában, természetesen, mivel ez grill étel javarészt, a több is ugyanennyi idő alatt készül el, ha van grillünk a kertben.:) Én eredetileg ott készítettem el. Macerásnak tűnik, de csak a betű sok! :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »