Mézes csirke céklával és birsalmával recept
Hozzávalók:
- 2 csirkemell
- 3 cékla
- 2 lila hagyma
- 2 saláta hagyma
- 2 paprika
- 2 kápia paprika
- 2 birsalma
- 2 ek méz
- 2 ek almaecet
- 3 ek szójaszósz
- 1 kk őrölt bors
- 2 ek keményítő
- só
- 4 ek olívaolaj
- 6 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A csirkemellet csíkokra vágom, a mézet, az ecetet, a keményítőt, a borsot, az áttört fokhagymát és a szójaszószt összekeverem 2 ek olívaolajjal. Aki szereti a csípőset, az tehet bele őrölt csilit, vagy csípős fűszerolajat.
A fele mennyiséget ráöntöm a húsra, elkeverem, és hűtőbe teszem.
Közben a céklát meghámozom, és fél centis kockákra vágom. A birsalmát negyedelem, magházát kiveszem, majd felszeletelem. A hagymákat nagy kockákra aprítom, a paprika magját kiveszem, majd a húsát csíkokra vágom.
A birset nem kell meghámozni, és természetesen a hozzávalókat mindenki olyanra aprítja, ahogyan szereti.
Egy magas falú serpenyőt, vagy wokot felforrósítok, majd megpirítom benne a húst. Ha kész, egy tálba öntöm, majd 2 ek olívaolajat forrósítok a serpenyőben, rádobom a céklát, és erős tűzön pirítom, majd kicsit később hozzáadom a birset.
Tovább pirítom, azután a hagymát, és a legvégén a paprikát szórom bele, majd roppanósra pirítom az egészet.
Arra ügyelni kell, hogy egyszerre ne nagy mennyiséget pirítsunk, mert a nagy tömeg lehűti a serpenyőt, a zöldségek levet eresztenek, és a benne levők megfőnek a pirulás helyett! Ilyenkor célszerű zöldségenként pirítani, és ha kész félretenni.
Ha minden megpirult, a serpenyőben lévő zöldségekre öntöm a maradék szószt, megforrósítom, majd beleöntöm a húst is.
Ízlés szerint sózom, elkeverem, és 5 percig pirítom, majd tálalom.
A mézes csirke céklával és birsalmával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 7 g
Zsír: 2 g