Magyaros káposztával töltött csirkemell recept
Hozzávalók:
- 4 csirkemell
- 20 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg gesztenye
- 4 ek libazsír
- só
- bors
- babérlevél
- pirospaprika
- rozmaring
- őrölt kömény
- 2 ek petrezselyem levél
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 100 dkg tönköly liszt
- 5 dkg vaj
- 3 ek paradicsompüré vagy sűrű lé
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A gesztenyét daráljuk össze.
Összegyúrjuk a tésztát: a megmosott tojásokat egy keverőtálba ütjük. Enyhén sózzuk, majd folyamatosan keverve hozzáadunk annyi átszitált tönkölylisztet, hogy nem túl kemény, nyújtható tésztát kapjunk. Közben az apróra darált gesztenyét is gyúrjuk a tésztába. A tésztát gömb alakúra formázzuk, meghintjük tönkölyliszttel, majd letakarjuk egy konyharuhával és amíg a csirkemelleket előkészítjük, pihenni hagyjuk.
A csirkemelleket alaposan megtisztítjuk, majd majdnem teljesen kettévágva széthajtjuk. Kiklopfoljuk, majd sózzuk és kissé borsozzuk. Hagyjuk ezt is pihenni míg a káposztát előkészítjük.
Kóstoljuk meg a káposztát mennyire savanyú és sós. Ennek függvényében ízesítsük sóval az ételt. Váltott hideg vízben átmossuk, majd 2-3 helyen átvágjuk, hogy kisebb darabok legyenek.
A vöröshagymát és fokhagymákat héjuktól megtisztítjuk és végeiket levágjuk, majd megmossuk a hagymákat is. Apróra vágjuk őket, és libazsíron megfonnyasztjuk. Ha megpirult a vöröshagyma hozzáadjuk a fokhagymát, majd pár forgatás után félrehúzva beleszórunk pirospaprikát. Elkeverjük, majd kevés hideg vízzel felengedjük. Ezután rakjuk hozzá a káposztát a köményt, a babérlevelet, kevés borsot. Felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi és fedő alatt forrásig főzzük. Ezután kóstoljuk meg és ha szükséges sózzuk még. Kisebb lángon főzzük el a levét. Ha elfőtte vegyük ki a babérlevelet és fűszerezzük rozmaringgal és a vágott petrezselyem levéllel. Kevés tönkölyliszttel forraljuk sűrűre.
Miközben a káposzta, fő elkészítjük a tésztát. Ehhez először is egy lábasban forró vizet rakjunk fel a tészta kifőzéséhez. Ezután liszttel szórt deszkán nyújtsuk sodrófával olyan vékonyra a tésztát, (téglalap alakúra) amennyire csak tudjuk. Ha végeztünk szorosan tekerjük a sodrófára a tésztát, hosszában vágjuk ketté, majd a legalsó fél tésztadarabot tegyük a tetejére. Ismét hosszanti vágást végezzünk és a két fél tésztát borítjuk egymásra. Kereszt vágásokkal metéljük fel a tésztát. Közben liszt segítségével szedjük “szálaira”. Ha a víz forr, sózzuk meg enyhén és tegyük bele a felesleges liszt leszórásával a főzővízbe a tésztát és 5-6 perc alatt készre főzzük. Szűrjük le folyó hideg víz alatt, majd a szűrőben hagyva forgassunk bele 1 ek libazsírt.
Állítsuk a sütőt 250 fok körülre. Betöltjük a csirkemellbe a közben kissé kihűlt káposztát. Jó szorosan tekerjük fel és alaposan csomagoljuk be külön-külön alufóliába. A tepsibe vizet (kb 2dl) és a maradék 1 ek libazsírt tesszük. Erre helyezzük a fóliába tekert csirkemell “rudakat”. 45-50 perc alatt megpároljuk, majd deszkára kiszedve kicsavarjuk a csirkemelleket. A maradék libazsírt felhevítjük egy serpenyőben és a csirkemelleket aranyszínűre pirítjuk. Ha kész vagyunk visszarakjuk a deszkára.
A visszamaradt zsiradékot kevés vízzel felhígítjuk, beledobjuk a vajat és felöntjük a paradicsompürével. Elkeverjük és ha nem sűrűsödik, liszttel megszórjuk, majd megkóstolva ha szükséges ízesítjük sóval, borssal. Ha kész a mártás sűrű szűrőn átszűrjük.
Tészta halmot rakunk a tányérra. A deszkán felkarikázzuk a csirkemellet. Körberakjuk a tésztán, majd pecsenyelével meglocsoljuk, petrezselyemmel díszítjük.
Tipp:
Ezt a receptet ajánlom azoknak akik régebbi alapanyagokhoz szeretnének nyúlni és azoknak is akik a megszokott karácsonyi káposztás ételt szeretnék kicsit megváltoztatni családtagjaik, barátaik számára.