Klasszikus libasült recept
Hozzávalók:
- 4 db liba comb
- 2 db liba mell
- 1 kisebb fej lila káposzta
- 2 db savanykás alma
- 2 fej vörös hagyma
- só
- bors
- 0,5 dl vörösbor ecet
- cukor
- 1,5 kg burgonya
Elkészítése:
A húsokat megtisztítom, a mellek bőrét vigyázva, hogy ne vágjam át bevagdosom. Sózom, borsozom, serpenyőben bőrével lefelé kezdve minden oldalát szép pirosra sütöm. Tepsibe teszem, én 2 dl vizet öntök alá, de ezt fel lehet cserélni vörös borral. Lefedem és lassú tűzön 1,5-2 órát párolom, majd a fedőt eltávolítom és 15-20 perc alatt szép pirosra sütöm.
A párolt káposztához, a káposztát elfelezem, torzsáját kivágom, és vékony szálakra szeletelem. Lesózom, összekeverem, kb. 20 percig pihentetem. Közben a cukrot a zsiradékban karamellizálom, a hagymát megdinsztelem benne és a köményt is megfuttatom rajta. Beleforgatom a káposztát, a csíkokra vágott almát, meglocsolom ecettel, és fedő alatt, közepes hőfokon saját gőzében kb. 25-30 perc alatt megpárolom.
A burgonyát megtisztítom és enyhén sós vízben megfőzöm. A hagymát kevés libazsíron arany barnára sütöm, az összetört burgonyát még ezzel együtt lepirítom.
Tálalásnál a hús alatt keletkező szaftot kevés liszttel vagy keményítővel besűrítem. Tálalásnál ezzel locsolom körbe a sülteket.
Tipp:
Időigényes, de annál finomabb!