Kínai édes-savanyú csirkemell kurkumás rizzsel recept
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 5 dkg friss gyömbér
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 chilipaprika vagy 1 tk chilipehely
- 2 kaliforniai paprika
- 3 ek sűrített paradicsom
- 50 dkg ananász konzerv (aprított)
- 3 ek szezámolaj
- 2 ek napraforgóolaj
- 4 ek szójaszósz
- 2 ek cukor
- 3 dl tyúkhúsleves
- 2 tk keményítő
- 2 bögre rizs
- 4 bögre forró víz
- kurkuma
- só
- 2 tk olaj
Elkészítése:
A húst vékony csíkokra szeleteljük. A chilipaprikát kimagozzuk, majd apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük. A kaliforniai paprikát vékony csíkokra szeljük.
A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajakat, majd átsütjük benne a húst. Hozzáadjuk a gyömbért és a chilipaprikát, a kaliforniai paprikát, belereszeljük a fokhagymát, és kis ideig együtt sütjük.
Hozzákeverjük a paradicsomszószt és az ananászt, hozzáadjuk a szójaszószt és a cukrot, alaposan összekeverjük, végül felöntjük a levessel. Ha forr, a keményítőt kevés vízzel elkeverjük, hozzáadjuk az ételhez, kis ideig forraljuk.
A rizst az olajon kissé megfuttatjuk, majd forró vízzel (vagy húsleves alaplével) felöntjük. Sózzuk, megszórjuk kurkumával, és néha átkeverve közepes lángon hagyjuk főni. Amikor már majdnem minden vizet magába szívott, lefedjük, letakarjuk, és így hagyjuk még legalább fél órát állni. A kurkumától szép sárga színe lesz.
Tipp:
Ha nem elég sós, akkor adhatunk hozzá még szójaszószt.
A kínai édes-savanyú csirkemell kurkumás rizzsel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 13 g
Zsír: 2 g