Gyümölcsös csirketokány recept
Hozzávalók:
- 1 kg csontos csirkemell
- 10 dkg őszibarackbefőtt
- 10 dkg szilvabefőtt
- 10 dkg almabefőtt
- 4 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 1 dl fehérbor
- 1 ek finomliszt
- 1 kk curry
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 zellerlevél
- 1 vöröshagyma
- fél csokor petrezselyem
- egész bors
- rozmaring
- kakukkfű
- só
Elkészítése:
A csirkemelleket megmossuk, kicsontozzuk, és a húsról lefejtjük a bőrt. A csontokból és a bőrből levest főzünk a zöldségek és a fűszerek hozzáadásával.
A csirkehúst kisujjnyi darabokra vágjuk. Olvasztott vajban, mérsékelt tűzön kevés finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztunk. Hozzáadjuk a darabolt csirkehúst, megsózzuk, és az egészet kevergetve 3-4 percig pirítjuk. Amikor az edény alján lévő folyadék elpárolgott, kevés liszttel megszórjuk, és rövid ideig tovább pirítjuk.
Meghintjük curryvel, finomra vágott petrezselyemmel, hozzáöntjük a száraz fehérbort, a tejszínt és a leszűrt 5 dl csirkelevest. Az egészet lassú tűzön, az edényt többször megrázogatva, puhára pároljuk.
Amikor megpuhult a csirke, beletesszük az őszibarack-, szilva- és almabefőttet. Még egyszer felforraljuk, majd burgonyapürével tálaljuk.
A gyümölcsös csirketokány kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 4 g