Fűszeres csirke recept
Hozzávalók:
Mustáros, majorannás sült csirke:
- 1,5 kg csirke
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 1 kk mustár
- 1 késhegynyi fűszerpaprika
- 1 kk majoránna
- 1 kk só
- 1 csipet őrölt fűszerkömény
Körömvirágos rizs:
- 30 dkg rizs
- 3 g körömvirág
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 1 csipet só
- 3 dl víz
Elkészítése:
Mustáros, majoránnás sült csirke:
A csirkét megsózzuk, belül is kis sóval átdörzsöljük, meghintjük az őrölt köménnyel. Sütőzacskóba tesszük, a sütőzacskót bekötjük, megszurkáljuk tűvel.
Az olajba belekeverjük a mustárt, fűszerpaprikát, majoránnát. 200 fokra, alsó-felső sütési módra állítjuk a sütőt, betesszük a csirkét. Amíg a csirke sül, az ízek összeérnek.
45 perc alatt a csirke majdnem kész, puhára sül, akkor kenjük meg a fűszerkeverékkel. A sütőt átállítjuk grillsütésre, 220 fokra, 10-15 perc alatt ropogós, piros lesz. Figyeljünk arra, hogy a fűszerkeverék ne égjen nagyon rá, mert a fűszerpaprika megkeseredik!
Körömvirágos rizs:
A jól megmosott rizsbe a körömvirágot belekeverjük, olajon megdinszteljük. Amikor már üveges a rizs, felöntjük vízzel, egy ujjnyival többet, mint ahogy a rizs van.
Ha elfőtte a vizet, fedő alatt még párolódik. A merőkanállal a tányérokra adagoljuk tálaláskor a szép aranysárga rizst, és mellétesszük a feldarabolt csirkét. Az enyhén fűszeres, csípős ízét nem zavarja a sült csirke fűszerezése.
Tipp:
A körömvirág az élet növénye is! A hagyományos fűszerek használata mellett, rengeteg ízzel találkoztam! Örömöm leltem, amikor összhangba találtam az ételeket a fűszerekkel.