Fűszeres csirke

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Fűszeres csirke

Hozzávalók:
Mustáros, majorannás sült csirke:

  • 1,5 kg csirke
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 1 kk mustár
  • 1 késhegynyi fűszerpaprika
  • 1 kk majoránna
  • 1 kk só
  • 1 csipet őrölt fűszerkömény

Körömvirágos rizs:

  • 30 dkg rizs
  • 3 g körömvirág
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 1 csipet só
  • 3 dl víz

Elkészítése:

Mustáros, majoránnás sült csirke:

A csirkét megsózzuk, belül is kis sóval átdörzsöljük, meghintjük az őrölt köménnyel. Sütőzacskóba tesszük, a sütőzacskót bekötjük, megszurkáljuk tűvel.
Az olajba belekeverjük a mustárt, fűszerpaprikát, majoránnát. 200 fokra, alsó-felső sütési módra állítjuk a sütőt, betesszük a csirkét. Amíg a csirke sül, az ízek összeérnek.
45 perc alatt a csirke majdnem kész, puhára sül, akkor kenjük meg a fűszerkeverékkel. A sütőt átállítjuk grillsütésre, 220 fokra, 10-15 perc alatt ropogós, piros lesz. Figyeljünk arra, hogy a fűszerkeverék ne égjen nagyon rá, mert a fűszerpaprika megkeseredik!

Körömvirágos rizs:

A jól megmosott rizsbe a körömvirágot belekeverjük, olajon megdinszteljük. Amikor már üveges a rizs, felöntjük vízzel, egy ujjnyival többet, mint ahogy a rizs van.
Ha elfőtte a vizet, fedő alatt még párolódik. A merőkanállal a tányérokra adagoljuk tálaláskor a szép aranysárga rizst, és mellétesszük a feldarabolt csirkét. Az enyhén fűszeres, csípős ízét nem zavarja a sült csirke fűszerezése.

Tipp:

A körömvirág az élet növénye is! A hagyományos fűszerek használata mellett, rengeteg ízzel találkoztam! Örömöm leltem, amikor összhangba találtam az ételeket a fűszerekkel.