Csirkemell rolád, hercegnő burgonyával, citromos borsmártással recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé
- 10 dkg bacon
- 5 dkg edámi sajt
- 2 db szikkadt zsemle
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 szál újhagyma
- 1 duci gerezd fokhagyma
- 1 dl tej
- só, bors
A hercegnő burgonyához:
- 1 kg burgonya
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 10 dkg vaj
- ízlés szerint só
- frissen reszelt szerecsendió
Hozzávalók a mártáshoz:
- 4 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 3-4 dl tej
- frissen őrölt bors
- 1,5-2 teáskanál citromos bors fűszerkeverék, ami az alábbiakat tartalmazza: (tengeri só, fehérbors, zöldbors, kurkuma, citrompor, mustármag, curry, citromhéj)
- 1/2 reszelt citrom héja és leve
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítése:
A bacont apróra kockázzuk, majd serpenyőben zsírjára sütjük. A zsemlét összetépkedve tejbe áztatjuk. A sajtot lereszeljük.
A töltelékhez a beáztatott zsemléket péppé nyomkodjuk, hozzáadunk két tojást, a felaprított újhagymát, a kisütött bacont a zsírja nélkül, a reszelt sajtot, a szintén lereszelt fokhagymát, sót, borsot és az egészet jól összedolgozzuk.
A csirkemelleket középen kettévágjuk, a belső, kisebb húsrészt levágjuk, (félretesszük, bepácolva megsüthetjük például ehhez a salátához) A vastagabb részüknél fogva bevágjuk és kinyitjuk, nagyobb szeletté alakítjuk, kissé megklopfoljuk. Mindkét felüket sózzuk, borsozzuk.
Mindegyik szelet húst, egy-egy olajjal megkent alufóliára helyezünk, egy rész tölteléket hosszában elegyengetünk rajta és ráhajtjuk alulról és felülről is a húst. Az alufóliába betekerjük és a két végét eltekerjük, olyan lesz, mint négy, henger alakú, szaloncukor.
Magas falú serpenyőbe/tepsibe tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy a roládok derekáig érjen, majd a sütőbe téve 25-30 percig pároljuk/sütjük. (Én időnként megfordítottam őket.) Miután elkészültek a roládok, óvatosan kivesszük, lehántjuk róluk az alufóliát és egy serpenyőben forró vajon, vagy a bacon kisütött zsírján minden oldalukat, néhány perc alatt átsütjük, hogy legyen egy kis színük. Arra vigyázzunk, hogy nem kell sokáig sütni, mert kiszáradhat a csirkehús.
Miután elkészültek lefedve melegen tartjuk tálalásig.
A hercegnő burgonya elkészítése:
A hercegnő burgonyához a burgonyát meghámozzuk, apró kockára vágva, sós vízben megfőzzük, majd leszűrve, fedő nélkül, hagyjuk, hogy kigőzölje a felesleges vizet.
Összetörjük, a vajjal és a négy tojássárgájával, sóval, reszelt szerecsendióval jól kikeverjük.
Nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire csinos, kis formákat nyomunk.
Előmelegített sütőben, 200 fokon addig sütjük, míg kívülről szép aranybarna, ropogós kéreg keletkezik rajta, belül pedig, finom krémes marad.
A mártáshoz, én a Fűszerész által összeállított Citromosbors fűszerkeveréket használtam, egy kissé felturbózva az ízeket, egy kevés reszelt citromhéjjal és citromlével, plusz egy kevés, frissen őrölt borssal, aminek az alapja egy besamel mártás.
A mártás elkészítése:
Először, egyszerű besamel mártást készítünk, ami abból áll, hogy a vajban a lisztet világosra pirítjuk, majd felöntjük annyi forró tejjel, hogy kellemes sűrűségű legyen a mártásunk. Csomómentesre keverjük és összeforraljuk 6-8 percig, közben, apránként hozzáadjuk a fűszereket, és azokat addig adagoljuk, míg a saját ízlésünknek megfelelő ízt elérjük.
Miután a mártással is elkészültünk, a tálaláshoz a roládok végeit levágjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva a tányérra sorakoztatjuk, mellé helyezünk a hercegnő burgonyából és a mártással kínáljuk.
Tipp:
Alapvetően, olyan alapanyagokból készül, amit a mindennapokban használunk, csak egyszerűen más formában kerülnek az asztalra. Az elkészítése is könnyű, nem igényel hatalmas konyhai rutint.