Csirkemell bakonyi módra recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé, felszeletelve, paprikás lisztbe forgatva
- 60 dkg erdei gomba vagy csiperke
- 10 dkg füstölt szalonna, kockákra vágva
- 2 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db lecsópaprika
- 1 nagyobb paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
- 2 dl hús vagy csont alaplé
- 200 g főzőtejszín esetleg tejföl
- 1 evőkanál liszt a habaráshoz
- 1 kevés só és bors
- 1 kevés őrölt pirospaprika
- 1 kevés őrölt köménymag
- 1 kevés kakukkfű
- 2 dl olaj a hús sütéséhez
Elkészítése:
A csirkemellet felszeletelem, kikloffolom, megsózom, paprikás lisztbe forgatom és forró olajban kisütöm.
Eközben az apróra vágott hagymát, a kockára vágott szalonnából kisült zsíron megpirítjuk, a 3 gerezd fokhagymát, majd 1 nagyobb, meghámozott paradicsomot adunk hozzá és 1 zöldpaprikát, darabokra vágva. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt paprikával. Kakukkfüvet, őrölt köményt is adunk hozzá. Ezek után, beletesszük a szeletelt gombát és felöntjük leves alaplével.
A főzőléből keveset kivéve, összekeverjük 2 dl tejszínes gomba ízű szósszal, 1 ek. lisztet hozzáadva, csomómentesre elkeverve, visszaöntjük a ragura, és ezzel behabarjuk a mártást.
A lisztbe forgatott, kisült csirkemell szeletekre halmozzuk, tészta vagy galuska körettel tálaljuk. A hús is kapott egy vékony kérget, ami magán tartja a gombás ragut, és a tészta, vagy galuska is felveszi azt.
Tipp:
A bakonyi módon készített ételek a híres Gundel Károlynak köszönhetők, aki először házasította a húsételeket a gombapaprikással. Ezzel egy egész ételcsaládot hozott létre mely közös jellemzője a gombás ragu. Csiperkegombával is finom, de legjobbnak az erdei gombák keverékét tartom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »