Csirkemell bakonyi módra

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell filé, felszeletelve, paprikás lisztbe forgatva
  • 60 dkg erdei gomba vagy csiperke
  • 10 dkg füstölt szalonna, kockákra vágva
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db lecsópaprika
  • 1 nagyobb paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
  • 2 dl hús vagy csont alaplé
  • 200 g főzőtejszín esetleg tejföl
  • 1 evőkanál liszt a habaráshoz
  • 1 kevés só és bors
  • 1 kevés őrölt pirospaprika
  • 1 kevés őrölt köménymag
  • 1 kevés kakukkfű
  • 2 dl olaj a hús sütéséhez

Elkészítése:

A csirkemellet felszeletelem, kikloffolom, megsózom, paprikás lisztbe forgatom és forró olajban kisütöm.

Eközben az apróra vágott hagymát, a kockára vágott szalonnából kisült zsíron megpirítjuk, a 3 gerezd fokhagymát, majd 1 nagyobb, meghámozott paradicsomot adunk hozzá és 1 zöldpaprikát, darabokra vágva. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt paprikával. Kakukkfüvet, őrölt köményt is adunk hozzá. Ezek után, beletesszük a szeletelt gombát és felöntjük leves alaplével.

A főzőléből keveset kivéve, összekeverjük 2 dl tejszínes gomba ízű szósszal, 1 ek. lisztet hozzáadva, csomómentesre elkeverve, visszaöntjük a ragura, és ezzel behabarjuk a mártást.

A lisztbe forgatott, kisült csirkemell szeletekre halmozzuk, tészta vagy galuska körettel tálaljuk. A hús is kapott egy vékony kérget, ami magán tartja a gombás ragut, és a tészta, vagy galuska is felveszi azt.

Tipp:

A bakonyi módon készített ételek a híres Gundel Károlynak köszönhetők, aki először házasította a húsételeket a gombapaprikással. Ezzel egy egész ételcsaládot hozott létre mely közös jellemzője a gombás ragu. Csiperkegombával is finom, de legjobbnak az erdei gombák keverékét tartom.