Csirkemáj rizottó recept

Hozzávalók:
- 35 dkg rizottó rizs
- 50 dkg csirkemáj
- 1 tk kacsazsír
- 1,5 l zöldség-, vagy csirke alaplé
- 1 nagyobb salotta hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg (lm) vaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- ízlés szerint só
- frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A csirkemájat megmossuk, kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron lepirítjuk. Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozzuk, felöntjük a fehérbor felével, és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig pároljuk, míg a folyadékot teljesen felveszi.
Közben a rizst egy lábasban egy mokkáskanálnyi vajon addig pirítjuk, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadjuk a maradék fehérbort. Megvárjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük egy merőkanál alaplével, és hozzádobjuk a vajat.
Ezt követően ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg a rizs el nem éri a megfelelő állagot. Alaplé, kevergetés amíg elpárolog, megint alaplé, kevergetés, megvárom még elpárolog, és így tovább.
Szerintem a rizottó egyik kulcspontja, hogy az alaplevet a tűzhely egy másik lángján folyamatosan melegen tartjuk, de úgy, hogy ne forrjon.
Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanél alaplé, hozzáadjuk a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózzuk és készre főzzük. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg.
Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
A csirkemáj rizottó kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 4 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »