Csirkemáj rizottó recept

Hozzávalók:
- 35 dkg rizottó rizs
- 50 dkg csirkemáj
- 1 tk kacsazsír
- 1,5 l zöldség-, vagy csirke alaplé
- 1 nagyobb salotta hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg (lm) vaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- ízlés szerint só
- frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A csirkemájat megmossuk, kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron lepirítjuk. Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozzuk, felöntjük a fehérbor felével, és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig pároljuk, míg a folyadékot teljesen felveszi.
Közben a rizst egy lábasban egy mokkáskanálnyi vajon addig pirítjuk, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadjuk a maradék fehérbort. Megvárjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük egy merőkanál alaplével, és hozzádobjuk a vajat.
Ezt követően ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg a rizs el nem éri a megfelelő állagot. Alaplé, kevergetés amíg elpárolog, megint alaplé, kevergetés, megvárom még elpárolog, és így tovább.
Szerintem a rizottó egyik kulcspontja, hogy az alaplevet a tűzhely egy másik lángján folyamatosan melegen tartjuk, de úgy, hogy ne forrjon.
Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanél alaplé, hozzáadjuk a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózzuk és készre főzzük. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg.
Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
A csirkemáj rizottó kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 4 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »