Csirkemáj rizottó recept

Hozzávalók:
- 35 dkg rizottó rizs
- 50 dkg csirkemáj
- 1 tk kacsazsír
- 1,5 l zöldség-, vagy csirke alaplé
- 1 nagyobb salotta hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg (lm) vaj
- 1,5 dl száraz fehérbor
- ízlés szerint só
- frissen őrölt fehér bors
Elkészítése:
A csirkemájat megmossuk, kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron lepirítjuk. Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozzuk, felöntjük a fehérbor felével, és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig pároljuk, míg a folyadékot teljesen felveszi.
Közben a rizst egy lábasban egy mokkáskanálnyi vajon addig pirítjuk, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadjuk a maradék fehérbort. Megvárjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük egy merőkanál alaplével, és hozzádobjuk a vajat.
Ezt követően ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg a rizs el nem éri a megfelelő állagot. Alaplé, kevergetés amíg elpárolog, megint alaplé, kevergetés, megvárom még elpárolog, és így tovább.
Szerintem a rizottó egyik kulcspontja, hogy az alaplevet a tűzhely egy másik lángján folyamatosan melegen tartjuk, de úgy, hogy ne forrjon.
Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanél alaplé, hozzáadjuk a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózzuk és készre főzzük. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg.
Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
A csirkemáj rizottó kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 4 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »