Csirkemáj gombás polentával recept
Hozzávalók:
- 4-5 csirkemáj
- 2 ek olívaolaj
- só
- őrölt fehér bors
- kakukkfű
- szerecsendió
Polenta:
- 10 dkg kukoricadara
- 4 dl víz
- 1 húsleveskocka
- 5 dkg vaj
- 20 dkg gomba
- só
- őrölt fehér bors
- 2 ek olívaolaj
Elkészítése:
A csirkemájon lévő ereket éles késsel távolítsuk el, majd vágjuk kétfelé. (Ha ezeket az ereket eltávolítjuk, akkor sütés közben nem fog pattogni a máj.)
Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá először a sót és a fűszereket, majd a feldarabolt csirkemájat. Ezután közepes hőfokon, többször átforgatva, pár perc alatt süssük szép pirosra a májat, majd tálalásig tartsuk melegen.
A gombát vágjuk fel kisebb kockákra, majd kezdjük el az olívaolajon párolni. Párolás közben sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve süssük zsírjára.
Egy edénybe öntsük bele a vizet, majd melegítés közben oldjuk fel benne a leveskockát. Amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett, öntsük hozzá a kukoricadarát. Amikor elkezd besűrűsödni, keverjük bele a vajat, majd az előzőleg megpárolt gombát. Végül kevergetve főzzük tovább, hogy kellően besűrűsödjön. (Egy lágyabb-krémesebb állagot kell kapnunk, ha szükséges akkor főzés közben még vizet adhatunk hozzá.)
Tálaláskor szedjük a tányérra az elkészült polentát, majd helyezzük a tetejére a sült csirkemájat. Ezután locsoljuk meg a máj sütésénél visszamaradt szafttal.
A csirkemáj gombás polentával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 10 g