Csirkekuglóf recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell filé
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg füstölt sajt
- 5 ek tejföl (házi, vagy 20%-os)
- 3 ek liszt
- 1 kk őrölt fehér bors
- 1 nagyobb csipet őrölt szerecsendió
- 1 ek. szárított petrezselyem (friss is lehet természetesen)
- ételízesítő ízlés szerint
- 1 csomag bacon(kb. 30 dkg)
Elkészítése:
Egy tálba belekanalazzuk a tejfölt, a lisztet, és beleszórjuk a fűszereket, petrezselyemzöldet. Hozzáütjük a két tojást is. a kétféle sajtot lereszeljük, azt is a mártáshoz adjuk, és alaposan elkeverjük.
A csirkemellet kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a mártásba. Egy kuglófformát kibélelünk a baconnal úgy, hogy a szalonnacsíkok vége túl érjen a formán. Belekanalazzuk egyenletesen a csirkehúst, majd néhányszor óvatosan a pulthoz ütögetjük, így kicsit tömörítjük a sütnivalónkat.
Ráhajtogatjuk a szalonnaszeleteket, majd tepsire, azzal együtt pedig előmelegített sütőbe tesszük. Jó negyven perc kell ahhoz, hogy a hús megpuhuljon, és a tejfölös-tojásos “kötőanyag” is megszilárduljon.
Sütés közben én kétszer kivetem, és lekanalaztam róla a baconból kisülő zsírt. Amikor már a szalonna szépen megpirult, és egy beleszúrt fogpiszkáló is azt mutatja, a belseje is rendben van, akkor ön a nagy mutatvány. Tepsivel együtt kivesszük a sütőből a formát, és konyharuhával megfogva egy ügyes mozdulattal, tepsire borítjuk a csirkekuglófot.
Visszatoljuk egy jó tíz percre a sütőbe, hogy az a rész is megpirulhasson, amit addig a forma védett. Utána már nincs más dolgunk, csak megvárni, míg kihűl, és akkor szépen cikkekre lehet szeletelni, mint egy kuglófot.
Tipp:
Több helyen olvastam, hogy a formát érdemes kikenni, mielőtt szalonnával béleljük. Én nem tettem, mert kerámiabevonatos a kuglófsütőm, és a szalonnából így is jóval több zsír sült ki, mint amennyi szükséges lett volna, s a végeredmény minden gond nélkül kicsusszant a formából.