Cékla májas-baconos töltelékkel recept
Hozzávalók:
- 6 cékla
- 3-4 csirkemáj
- 5 dkg bacon
- 1 lila hagyma (kisebb)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- ételízesítő
- őrölt fehér bors
- majoránna
- szerecsendió
- gyömbér (őrölt)
- olaj
- sajt
Elkészítése:
Lehetőleg egyforma nagyságú céklákat válasszunk, majd jó alaposan megmossuk, és feltesszük főni.
Ha megfőtt (kb. 1 óra), kiszedjük a vízből, és teljesen kihűtjük, majd megpucoljuk, és a belsejébe mélyedés vájunk. (Óvatosan kell bánni vele, mert könnyen elreped. Én mokkás kanállal vájtam ki.)
Ameddig a cékla fő, el lehet készíteni a tölteléket.
A csirkemájat, a lila hagymát és a bacont felkockázzuk.
Egy serpenyőben elkezdjük pirítani a bacont. Ha már kezd színt kapni, hozzáadjuk a hagymát, majd vékonyan beleszeleteljük a fokhagymát is.
Amikor kellően megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt csirkemájat, és ízlés szerint fűszerezzük.
Pár perc alatt, többször átkeverve készre sütjük. Ezután a tölteléket belekanalazzuk a céklába.
Egy tepsibe kevés olajat öntünk, majd egymás mellé helyezzük a megtöltött céklákat.
Megszórjuk egy pici őrölt gyömbérrel, és egy pici őrölt borssal, majd megspricceljük olajjal.
Előmelegített sütőben, magasabb hőfokon kb. 30 percig sütjük. (Én légkeverés 180 fokon sütöttem.)
A sütési idő vége előtt kivesszük a sütőből, reszelt sajttal megszórjuk, és visszahelyezve addig sütjük, míg a sajt ráolvad.
Melegen tálaljuk. Nagyon kiadós és laktató.
A cékla májas-baconos töltelékkel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 7 g