Zserbógolyó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Alaphoz:
- 150 g darált dió
- 150 g darált háztartási keksz
- 200 g aszalt sárgabarack
- 10-15 dkg sárgabaracklekvár
Továbbá:
- rumaroma vagy barackpálinka
- 10 dkg étcsoki
- 1 ek olaj
- 2 marék durvára darált dió
Elkészítése:
Az aszalt barackot megöntözzük a rumaromával (vagy esetleg rummal, pálinkával), lefedjük és másnapig hűtőben tartjuk.
Másnap a barackról leöntjük az esetlegesen megmaradt levet, hozzáadunk 10 dkg lekvárt és szép simára dolgozzuk turmixszal vagy késes aprítóval.
Egy edénybe öntjük a kekszet, diót és hozzáadjuk a barackos-lekváros masszát és elkezdjük összedolgozni. Ha úgy látjuk, hogy nagyon száraz a massza, akkor adhatunk hozzá 1-2 ek lekvárt még.
A masszából diónyi méretű golyókat formázunk (nekünk ebből az adagból 32 golyónk lett).
A csokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal, majd a golyókat fogpiszkálóra szúrva először a csokiba mártjuk, a felesleget lecsepegtetjük, majd a dióba nyomjuk.
A kész golyókat hungarocel táblába szúrjuk és hagyjuk, amíg a csoki teljesen megdermed. (Természetesen ha nincs hungarocel, akkor a csokiba mártott golyókat tegyük sütőpapírra, majd szórjuk meg kevés dióval. Ha a csoki megkötött, akkor könnyen le lehet majd szedni a sütőpapírról.)
Tálalásig tartsuk hűvös helyen.