Zserbógolyó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Alaphoz:

  • 150 g darált dió
  • 150 g darált háztartási keksz
  • 200 g aszalt sárgabarack
  • 10-15 dkg sárgabaracklekvár

Továbbá:

  • rumaroma vagy barackpálinka
  • 10 dkg étcsoki
  • 1 ek olaj
  • 2 marék durvára darált dió

Elkészítése:

Az aszalt barackot megöntözzük a rumaromával (vagy esetleg rummal, pálinkával), lefedjük és másnapig hűtőben tartjuk.

Másnap a barackról leöntjük az esetlegesen megmaradt levet, hozzáadunk 10 dkg lekvárt és szép simára dolgozzuk turmixszal vagy késes aprítóval.

Egy edénybe öntjük a kekszet, diót és hozzáadjuk a barackos-lekváros masszát és elkezdjük összedolgozni. Ha úgy látjuk, hogy nagyon száraz a massza, akkor adhatunk hozzá 1-2 ek lekvárt még.

A masszából diónyi méretű golyókat formázunk (nekünk ebből az adagból 32 golyónk lett).

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal, majd a golyókat fogpiszkálóra szúrva először a csokiba mártjuk, a felesleget lecsepegtetjük, majd a dióba nyomjuk.

A kész golyókat hungarocel táblába szúrjuk és hagyjuk, amíg a csoki teljesen megdermed. (Természetesen ha nincs hungarocel, akkor a csokiba mártott golyókat tegyük sütőpapírra, majd szórjuk meg kevés dióval. Ha a csoki megkötött, akkor könnyen le lehet majd szedni a sütőpapírról.)

Tálalásig tartsuk hűvös helyen.