Túró rudi házilag recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók 10 db termetesebb (mint a bolti aprócska) rudihoz:
- 25 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 rúd vaníliarúd magjai
- 4 tk zselatin (kb 10 g)
- 50 g hideg víz
- 5 ek porcukor
- kb 20-25 dkg étcsokoládé
Elkészítése:
Mindenek előtt a túrót egy nagyobb tálba (amiben a későbbiekben összedolgozzuk majd a masszát) áttörjük egy szűrőn. Hozzáreszeljük a megmosott citrom héját, majd a porcukrot és a vanília magjait is belekeverjük.
A zselatint beáztatjuk. Porzselatin esetén a következőkre figyeljünk: a zselatin mennyiségének ötszörösébe áztassuk be. Vagyis egy rész zselatint 5 rész hideg vízben kell megduzzasztani. Esetünkben 4 teáskanál (nem púpozott) zselatint használunk, ami összességében 10 gramm. Ehhez mérten 50 gramm hideg vizet öntünk a porra, elkeverjük és hagyjuk, hogy a zselatin megduzzadjon.
A megduzzadt zselatint olvasszuk meg, majd robotgéppel alaposan keverjük el a túrós masszában. A kész, kikevert masszát tegyük minimum fél órára a hűtőbe.
A szép, egyenletes túrós rudak kialakítására a legmegfelelőbb egy darabka frissen tartó fólia. Kiterítjük, majd fogunk egy kis adag masszát, a két tenyerünkkel némiképp rúddá hengereljük, majd rátesszük a fóliára. Óvatosan, de szorosan feltekerve becsomagoljuk a rudat, majd a két végénél összecsípjük és, így összecsípve a végeken sodrunk párat. Nekem 10 cm hosszú rudacskák lettek és valamivel azért tömzsibbek, mint a bolti társai. Addig folytatjuk, míg el nem fogy a massza. Az elkészült, hengerelt masszákat egy sütőpapírral borított tálcára tettem és beraktam a fagyasztóba, hogy kissé dermedjen csokizás előtt.
Míg a túrós rudak a fagyasztóban hűsölnek, elkezdjük olvasztani a csokoládét. Fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk, hogy szépen roppanjon, mikor beleharapunk a kész rudiba. Temperáláshoz az apróra tördelt minőségi étcsokoládét megolvasztjuk és 40-41 fokosra melegítjük.
Ezután hideg vízfürdőbe téve a tálat (ügyelvén arra, hogy a csokihoz ne érjen víz), folyamatosan kevergetve lehűtjük a csokit 27 fokra. Ha lehűlt, vissza melegítjük 31, de max 32 fokosra és használhatjuk is. Ez a hagyományos temperálás házi módja. Viszont ha jó minőségű, már temperáltan visszadermedt csokit használunk, akkor dolgozhatunk akár beoltós módszerrel is, ami lényegesen egyszerűbb.
Ezesetben a csokoládé mennyiségének a 2/3-át felolvasztjuk. Elég épp annyira, amikor már teljesen minden darabka felolvadt.
Levesszük a vizes fazékról (mert szerintem a vízgőz fölött való csokoládé olvasztás a legbiztonságosabb módszer, így nem éghet meg egyáltalán a csokink) és teljesen simára keverjük a maradék 1/3 csokival. Lényegében a maradék csokival hűtjük vissza a kívánt hőmérsékletre. Ha ez megvan és már minden darab feloldódott használhatjuk is.
Egy deszkát sütőpapírral borítunk.
Az olvadt csokiból egy teáskanál segítségével olyan hosszú csíkokat húzunk a papírra, amilyen hosszúak lettek a túrós rudaink.
Ahogy húztunk egy csoki csíkot, már rá is ültetünk egy rudat, majd ha a csoki megdermedt az alján a rudacskákat rácsra helyezzük és egyesével leöntjük őket csokival.
Ahogy egyet leöntünk, elsimítjuk ha kell a burkot, majd alá nyúlunk (egy spatulával) és áthelyezzük a rácsról vissza a sütőpapírral fedett deszkára.
Így járunk el az összessel, majd hagyjuk a csokit megdermedni, hűtsük ki rendesen. Ezután fogyaszthatjuk is, illetve becsomagolva ajándékba is adhatjuk a rudinkat!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »