Tejberizs hidegen, karamellizált őszibarackkal recept
Hozzávalók:
- 1 bögre rizs
- 0,5 bögre cukor
- 1 bögre víz
- 1 l tej
- 1 dl tejszín
- 0,5 zacskó tejszín ízű pudingpor
- 4 nagy őszibarack
- 4 ek cukor
- 2 ek szörp (én bodzát használtam)
- 1 ek citromlé
Elkészítése:
A megmosott rizst feltesszük a vízzel főni. Amikor nagyjából felszívta a rizs a vizet, hozzáöntjük az előre felmelegített 9 dl tejet, és hozzáadjuk a cukrot. Takarék lángon addig főzzük gyakori kevergetés mellett, amíg megpuhul a rizs.
A maradék 1 dl tejet a tejszínnel és a pudingporral csomómentesre keverjük, és a már megpuhult rizshez adjuk. Amikor megfőtt, tálakba adagoljuk.
Az őszibarackot felkockázzuk. Egy edénybe öntjük a cukrot, a szörpöt és a citromlevet. Kevergetés mellett felolvasztjuk a cukrot, amikor kezd barnás színűvé válni, hozzáöntjük az őszibarackot és 3-4 percig kevergetés mellett összefőzzük. Rögtön a tálkákba adagolt rizsre kanalazzuk.
Miután kihűlt, hűtőbe tesszük, és min. 3-4 órán keresztül tovább hűtjük.
A tejberizs hidegen, karamellizált őszibarackkal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 21 g
Zsír: 3 g