Szájban szétrobbanó marcipános csokitorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 25 dkg Amaretti keksz
- 8 dkg olvasztott vaj
- 2 dl habtejszín (30% – os)
- 10 dkg fehér csokoládé
- 12 dkg étcsokoládé
- 1 tk expressz zselatin
- 12 dkg marcipán
- 3-4 dkg szeletelt mandula
- 2 csomag robbanós cukor
- 1/2 dl Amaretto likőr
Elkészítése:
A kekszet morzsoljuk durvára. Szerintem sokkal finomabb az alap, ha maradnak benne nagyobb, ropogós darabok, a vaj úgyis összefogja.
A vajat olvasszuk meg és öntsük a morzsára. Jól keverjük össze. Várjunk vele, hagyjuk kissé kihűlni.
A tortaformát szórjuk be kevés robbanós cukorkával. A kekszes morzsához is keverjünk a cukorkából és óvatosan nyomkodjuk el a forma aljában, majd tegyük a hűtőbe.
A tejszínt melegítsük fel, de nem kell forralni. A csokikat törjük össze és vízgőz felett olvasszuk fel. A meleg tejszínt apránként keverjük a csokoládéhoz, közben egy spatulával szorgosan kevergessük, hogy szép fényes krémet kapjunk. Adjuk hozzá a zselatint és az Amaretto likőrt és keverjük addig, amíg teljesen egynemű és fényes krém születik belőle. Hagyjuk szobahőmérsékleten lehűlni.
A marcipánt nyújtsuk a formánkkal megegyező méretű karikára.
Vegyük ki a hűtőből az alapot. Szórjuk meg robbanós cukorral és óvatosan fektessük rá a marcipánt. A széleit nyomkodjuk a széléhez, hogy a krém ne tudjon átfolyni rajta.
A lehűlt krémet öntsük a marcipánrétegre és tegyük pár órára a hűtőbe, de a legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk.
A szeletelt mandulát pirítsuk meg egy száraz serpenyőben és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az alaposan kifagyott tortát ültessük egy felfordított tálra és karamellizáló pisztollyal melegítsük körbe, így gyönyörűen elengedi a krém a karimát, majd csúsztassuk le a peremet.
A tortát emeljük át egy tortatálra.
A lehűlt pirított mandulát keverjük el a robbanós cukorral és szórjuk meg a torta tetejét. Ezt a műveletet érdemes csak a tálalás előtt elvégezni, hogy bőséggel legyen a tortán a robbanóanyagból.
Tipp:
Az alapanyag egy 16 centis formához elegendő.
Nem kell sütni, nagyon hamar összedobható, csak a hűtéssel megy el az idő.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »

