Sajttorta cseresznyedzsemmel recept
Hozzávalók:
- 7,5 dkg omlós, édes keksz
7,5 dkg omlós, kakaós édes keksz - 7,5 dkg margarin
Habos-krém:
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 2 dl habtejszín
Cseresznyedzsem:
- 50 dkg magozott cseresznye (fagyasztott v. befőtt)
- cukor
- 1 vaníliás cukor
- cherry brandy aroma
- reszelt narancshéj
- pici víz (v. befőttlé)
- 1 ek keményítő
Elkészítése:
A kétféle kekszet finomra összeaprítjuk. A margarint felolvasztjuk, majd az aprított kekszhez öntjük, és jól összedolgozzuk.
Egy 20 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a kekszes masszát, és tenyérrel jól ellapogatjuk. Hűtőbe tesszük pihenni. Közben el lehet készíteni a krémet.
Krém készítése:
A mascarponét a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével habosra keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan az előzőleg jól kikevert krémhez keverjük.
A hűtőből kivesszük a tortaalapot, és a formából kivéve lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszahelyezzük a formába.
Tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen a hab. (Kb. 1-2 óra elég.)
Cseresznyedzsem készítése:
A cseresznyét apróbb darabokra aprítjuk, majd egy serpenyőbe tesszük.
Egy pici vizet (v. befőttlevet) öntünk alá, és ízlés szerinti mennyiségű cukrot, vaníliás cukrot, cherry brandy aromát és reszelt narancshéjat adunk hozzá. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük.
Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a cseresznyéhez öntjük. Kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik, majd a tűzről levéve teljesen kihűtjük.
Tálalás előtt a teljesen kihűlt dzsemet a torta tetejére kanalazzuk, majd vízbe mártott késsel felszeleteljük.
A sajttorta cseresznyedzsemmel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 2 g
Szénhidrát: 29 g
Zsír: 17 g