Morgós csúcs recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 8 dkg margarin
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 20 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 4 dkg keserű kakaópor
- kb. 0,5 dl tej
- A forgatáshoz:
- kristálycukor
A gesztenyés töltelékhez:
- 10 dkg margarin
- 25 dkg fagyasztott gesztenye massza
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg darált háztartási keksz
- egy kevés rum
Egyéb hozzávalók az elkészítéshez:
- kézi citrom facsaró
- fagyasztott vagy befőtt magozott meggy
Elkészítése:
Kezembe akadt egy jó kis receptes könyv. Egy érdekes és könnyű sütit gyorsan ki is választottam, amit még sütni sem kell, így bátran ajánlom elfoglalt anyukáknak, vagy az ünnepekre két bonyolultabb elkészítést igénylő süti között, lazítás gyanánt! :D Ráadásul a receptből az is kiderül, hogy a citromfacsaró még másban is segítségünkre lehet! ;)
A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetünk. A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.
A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.
Ezután (mivel cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés, egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.
Nekem kissé nehezen jött ki, csak kristálycukorral beszórva a formát, így folpack használatát erősen javaslom! :)
Természetesen használhatunk egyéb de hasonló szilikon formát, mely megkönnyíti a dolgunkat! ;)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

