Morgós csúcs

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Morgós csúcs

Hozzávalók:

  • 8 dkg margarin
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 4 dkg keserű kakaópor
  • kb. 0,5 dl tej
  • A forgatáshoz:
  • kristálycukor

A gesztenyés töltelékhez:

  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg fagyasztott gesztenye massza
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • egy kevés rum

Egyéb hozzávalók az elkészítéshez:

  • kézi citrom facsaró
  • fagyasztott vagy befőtt magozott meggy

Elkészítése:

Kezembe akadt egy jó kis receptes könyv. Egy érdekes és könnyű sütit gyorsan ki is választottam, amit még sütni sem kell, így bátran ajánlom elfoglalt anyukáknak, vagy az ünnepekre két bonyolultabb elkészítést igénylő süti között, lazítás gyanánt! :D Ráadásul a receptből az is kiderül, hogy a citromfacsaró még másban is segítségünkre lehet! ;)

A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetünk. A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.

A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.

Ezután (mivel cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés, egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.

Nekem kissé nehezen jött ki, csak kristálycukorral beszórva a formát, így folpack használatát erősen javaslom! :)

Természetesen használhatunk egyéb de hasonló szilikon formát, mely megkönnyíti a dolgunkat! ;)