Cseresznyés trifle recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 135 ml konyak
- 1 darab vaníliarúd (keresztben feldarabolva)
- 3 dl zsírdús tej
- 3 dl habtejszín
- 8
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 75 g finom szemű kristálycukor
- 8 db piskóta (1 csomag)
- kb 100 g jó minőségű cseresznyelekvár
A tetejére:
- 3 evőkanál fenyőmag
- 1,5 dl tejszín
- 1 evőkanál átszűrt cseresznyelekvár
- fél citrom leve
- 1 evőkanál víz
Elkészítése:
Először készítsük el a vaníliás-konyakos főzetet a krémréteg ízesítéséhez. Tehát egy kisebb lábasban hevítsünk forrásig 60 ml (kb 4 evőkanál) konyakot a vaníliarúd darabokkal és engedjük bugyogni kb 2 percig, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Töltsük meg a mosogatót hideg vízzel és lássunk neki a sodó elkészítésének: melegítsük össze egy fazékban a tejet a tejszínnel. Egy külön tálban keverjük krémesre a tojás sárgájákat a cukorral, majd keverjük hozzá a meleg tejes tejszínt. Öntsük vissza az egészet a kiöblített tejes fazékba és közepes lángon, állandó keverés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Mivel sok benne a tojás sárgája, ez nem fog sokáig tartani. Ha közben bármikor úgy érezzük, hogy a sodó mindjárt pöfögni fog, tegyük gyorsan a fazekat a mosogatóban várakozó hideg vízbe és kézi habverővel keverjük, amíg a veszély el nem múlik. Ezután még tegyük vissza a tűzhelyre. Amikor a sodó szépen besűrűsödött, húzzuk le a tűzről, keverjük hozzá a vaníliás-konyakos főzetet, majd nedves sütőpapírral letakarva tegyük félre, amíg teljesen ki nem hűl.
Vágjuk ketté keresztben a trifle-piskótákat, ragasszuk össze a cseresznyelekvárral és a szendvicsekkel rakjuk ki a tál (lehetőleg üvegtálat válaszunk) alját. Öntsük rá a maradék 75 ml konyakot, majd a tál fölött, hogy az utolsó csepp finom gyümölcslevet is megmentsük, magozzuk ki a cseresznyét. Unalmas feladat, elismerem, ráadásul időigényes is, de bonyolultnak egyáltalán nem nevezhető. Amikor az összes kimagozott cseresznye a tálba került, öntsük rá a már kihűlt sodót, takarjuk le a tálat folpackkal és tegyük a hűtőbe pihenni lehetőleg 24, de legalább 12 órára.
Tálalás előtt, száraz serpenyőben, néhány perc alatt pirítsuk illatosan aranylóra a fenyőmagot, majd szedjük át egy hideg tányérra, hogy gyorsan kihűljön. Verjük sűrű, de ne túl kemény habbá a tejszínt és halmozzuk a tálba, a sodóréteg tetejére.
Egy kisebb lábasban forraljuk fel az átszűrt cseresznyelekvárt a citromlével és az evőkanálnyi vízzel és hagyjuk bugyogni, amíg szép folyós, rubinvörös sziruppá sűrűsödik. Ha kész, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, majd szórjuk a fenyőmagot a trifle tetejére és locsoljuk meg a lekvársziruppal.
Tipp:
Annyi adag lesz belőle, amekkorát szeretnénk tálalni. Ízléstől, és létszámtól függ. 10 adag is lehet.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »