Bodzás panna cotta epervelővel recept
Hozzávalók:
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 4 bodzavirág lecsipkedve a száráról
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 10 g zselatin (por)
Epervelő:
- 30 dkg eper
- 0,5 citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek barna cukor
- 1 tk étkezési keményítő
- 3 ek víz
Elkészítése:
Öntsük bele egy edénybe a tejszínt és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét.
Ezután szűrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük fel forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik.
Ezután szintén szűrjük át, majd töltsük bele az előzőleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (Akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk.)
Tálalás előtt vegyük ki a formákat a hűtőből, majd egyesével állítsuk pár pillanatra meleg vízbe, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra. (Érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben ki fog jönni.)
Epervelő készítése:
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, és adjunk hozzá két evőkanál vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze, és kis lángon főzzük két-három percig.
A keményítőt keverjük simára egy evőkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve, addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen. (Pár pillanat alatt besűrűsödik.)
Tálaláskor a tányéron lévő bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihűlt epervelőből, és úgy kínáljuk.
A bodzás panna cotta epervelővel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 12 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »


