Bodzás panna cotta epervelővel recept

Hozzávalók:
- 4 dl tejszín
- 2 dl tej
- 4 bodzavirág lecsipkedve a száráról
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 10 g zselatin (por)
Epervelő:
- 30 dkg eper
- 0,5 citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek barna cukor
- 1 tk étkezési keményítő
- 3 ek víz
Elkészítése:
Öntsük bele egy edénybe a tejszínt és a tejet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot és a száráról lecsipkedett bodzavirágot. Ezután tegyük fel a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, zárjuk el a gázt, majd fedjük le az edényt, és hagyjuk legalább egy órán át állni, hogy átvegye a bodza ízét.
Ezután szűrjük le, és kanállal nyomkodjuk ki a bodzavirágból a tejszínes keveréket.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd melegítsük fel forráspontig. Ekkor vegyük le, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik.
Ezután szintén szűrjük át, majd töltsük bele az előzőleg hideg vízzel kiöblített formákba. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (Akár egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk.)
Tálalás előtt vegyük ki a formákat a hűtőből, majd egyesével állítsuk pár pillanatra meleg vízbe, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a tányérra. (Érdemes a formákat egy kicsit a tányérhoz kocogtatni, akkor könnyebben ki fog jönni.)
Epervelő készítése:
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, és adjunk hozzá két evőkanál vizet, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd óvatosan keverjük össze, és kis lángon főzzük két-három percig.
A keményítőt keverjük simára egy evőkanál vízzel, majd csorgassuk az eperhez. Ezután óvatosan kevergetve, addig főzzük, míg kissé besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen. (Pár pillanat alatt besűrűsödik.)
Tálaláskor a tányéron lévő bodzás panna cotta köré ízlés szerint kanalazzunk a kihűlt epervelőből, és úgy kínáljuk.
A bodzás panna cotta epervelővel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 20 g
Zsír: 12 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »
10 nagyszerű bableves, amit ki kell próbálnod!
Ha van étel, ami igazi klasszikus a magyar konyhában, az bizony a bableves.
Tovább olvasom »
Inzulinrezisztencia vacsoraötletek – gyors és egészséges receptek
Az inzulinrezisztencia étrend egyik legnehezebb pontja a vacsora megtervezé
Tovább olvasom »
10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »