Zöldfűszeres pogácsa recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 csapott ek só
- 1 tk cukor
- 2-3 dkg olvasztott vaj
- 2 ek zöld fűszer keverék ( én mindig a Pennyben, vagy a Lidlben veszem ezeket az üveges fagyasztva szárított fűszerkeverékeket)
Tetejére:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- lenmag
Elkészítése:
A tejbe belemérjük a cukrot, majd meglangyosítjuk. Elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy jól felfusson. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős tejjel együtt összedolgozzuk.
Könnyen összeáll, és egy rugalmas tésztát kapunk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel. Ezután a szokásos módion összehajtogatjuk a tésztát. Aki még nem csinált ilyet, ne ijedjen meg!
A téglalap alakúra nyújtott tésztának először az egyik oldalát hajtjuk be a képzeletben meghúzott középvonalig, majd a másikat is. Ezután fordítunk a tésztán, és a már felhajtott részek két végét hajtjuk be, ismét egy képzeletbeli középvonalig. Nem kell pihentetni, azonnal újra nyújthatjuk olyan 1,5-2 cm vastagra, és pogácsa szaggatóval már lehet is formázni.
Tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat, lekenjük a tetejüket felvert tojással, és megszórjuk lenmaggal. Előmelegített sütőben jó húsz perc alatt tökéletesre sülnek közepesnél picit kisebb lángon.
Tipp:
Az üveges fűszerkeverék helyett természetesen apróra vágott friss fűszernövényeket, vagy éppen újhagyma szárát is lehet használni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »