Hozzávalók:
Tetejére:
Elkészítése:
A tejbe belemérjük a cukrot, majd meglangyosítjuk. Elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy jól felfusson. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd az élesztős tejjel együtt összedolgozzuk.
Könnyen összeáll, és egy rugalmas tésztát kapunk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagra, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a fűszerkeverékkel. Ezután a szokásos módion összehajtogatjuk a tésztát. Aki még nem csinált ilyet, ne ijedjen meg!
A téglalap alakúra nyújtott tésztának először az egyik oldalát hajtjuk be a képzeletben meghúzott középvonalig, majd a másikat is. Ezután fordítunk a tésztán, és a már felhajtott részek két végét hajtjuk be, ismét egy képzeletbeli középvonalig. Nem kell pihentetni, azonnal újra nyújthatjuk olyan 1,5-2 cm vastagra, és pogácsa szaggatóval már lehet is formázni.
Tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat, lekenjük a tetejüket felvert tojással, és megszórjuk lenmaggal. Előmelegített sütőben jó húsz perc alatt tökéletesre sülnek közepesnél picit kisebb lángon.
Az üveges fűszerkeverék helyett természetesen apróra vágott friss fűszernövényeket, vagy éppen újhagyma szárát is lehet használni.