Zöldfűszeres párizsival sült virágok recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 3 dl tej
- 2 tk só
- 5 dkg margarin
Továbbá:
- 10 dkg szeletelt zöldfűszeres párizsi
- 1 tk szezámmag a szóráshoz
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája a kenéshez
- 3 ek tej a kenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszthez öntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk és kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. A párizsi méretével megegyező formával korongokat szaggatunk. Minden második tésztára teszünk egy szelet párizsit, azt pedig beborítjuk egy másik tésztával. Vágást ejtünk rajta a négy égtáj felé, úgy hogy a közepén hagyunk kb. 1 cm részt, amit nem vágunk át.
Majd a cikkeket is félbevágjuk, tehát lesz a virágnak 8 szirma. Megfogunk 2 egymás melletti szirmot és egymással ellentétes irányba kifordítjuk őket, tehát a bal oldalit balra, a jobb oldalit pedig jobbra. Ezt megismételjük minden szirommal. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és lekenjük tojássárgájával. A közepére szórunk kevéske szezámmagot.
Előmelegítjük a sütőt, addig kelnek még a virágok a tepsiben. 180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel-a szezámmagos résznél óvatosan, mert lepereghetnek, a magok-és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Tipp:
Puha, laktató, egy nagy virág egy pohár tejjel vagy kakaóval finom tízórai vagy uzsonna. A korongok összeillesztésekor érdemes a lisztes oldalt belülre, a párizsi felé tenni. Én egy kis ételest használtam (13 cm széles) a tészta kiszaggatásához, a párizsi méretéhez igazítva, így 7 db nagy virág lett belőle. Ha kisebb szeletek vannak, lehet kisebb tésztákat szaggatni és akkor több finomság is lesz. Természetesen használhatunk más fajta felvágottat is.
További képek a készítésről megtekinthetők a blogon.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »