Hozzávalók:
Tésztához:
Továbbá:
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. A liszthez öntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint és alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk és kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. A párizsi méretével megegyező formával korongokat szaggatunk. Minden második tésztára teszünk egy szelet párizsit, azt pedig beborítjuk egy másik tésztával. Vágást ejtünk rajta a négy égtáj felé, úgy hogy a közepén hagyunk kb. 1 cm részt, amit nem vágunk át.
Majd a cikkeket is félbevágjuk, tehát lesz a virágnak 8 szirma. Megfogunk 2 egymás melletti szirmot és egymással ellentétes irányba kifordítjuk őket, tehát a bal oldalit balra, a jobb oldalit pedig jobbra. Ezt megismételjük minden szirommal. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket és lekenjük tojássárgájával. A közepére szórunk kevéske szezámmagot.
Előmelegítjük a sütőt, addig kelnek még a virágok a tepsiben. 180 fokon 12 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel-a szezámmagos résznél óvatosan, mert lepereghetnek, a magok-és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Puha, laktató, egy nagy virág egy pohár tejjel vagy kakaóval finom tízórai vagy uzsonna. A korongok összeillesztésekor érdemes a lisztes oldalt belülre, a párizsi felé tenni. Én egy kis ételest használtam (13 cm széles) a tészta kiszaggatásához, a párizsi méretéhez igazítva, így 7 db nagy virág lett belőle. Ha kisebb szeletek vannak, lehet kisebb tésztákat szaggatni és akkor több finomság is lesz. Természetesen használhatunk más fajta felvágottat is.
További képek a készítésről megtekinthetők a blogon.