Vulkán zsemle recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 60 dkg liszt
- 300 ml langyos víz
- 5 dkg friss élesztő vagy 2 zacskó por élesztő
- 2 tk cukor
- 2 tk só
- 8 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 15-20 szelet kolbász
- 10 vastag szelet sajt (ne spóroljunk vele)
- 15-20 szelet sonka
Elkészítése:
A vizet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet, sót és olvasztott vajat egy tálba tesszük és a felfutatott élesztővel jól bedagasztjuk. A duplájára kelesztjük kb 30-40 perc alatt.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 10 cipóra osztjuk. A cipókból 10*15 cm-es kis téglalapokat nyújtunk. A tészta közepébe tesszük a sajtot, kolbászt és sonkát. A tészta hosszabik széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd a másik szélét is úgy hogy fedjék egymást. Elkészítjük a többi batyut is.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, úgy hogy a hajtás alulra kerüljön. A tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, egy éles késsel 2 cm mélyen x alakban bevágjuk. 15-20 percig újra kelesztjük majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Én a töltelékbe tettem bacont és morzsolt kukoricát is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »

