Vulkán zsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 300 ml langyos víz
  • 5 dkg friss élesztő vagy 2 zacskó por élesztő
  • 2 tk cukor
  • 2 tk só
  • 8 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 15-20 szelet kolbász
  • 10 vastag szelet sajt (ne spóroljunk vele)
  • 15-20 szelet sonka

Elkészítése:

A vizet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet, sót és olvasztott vajat egy tálba tesszük és a felfutatott élesztővel jól bedagasztjuk. A duplájára kelesztjük kb 30-40 perc alatt.

Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 10 cipóra osztjuk. A cipókból 10*15 cm-es kis téglalapokat nyújtunk. A tészta közepébe tesszük a sajtot, kolbászt és sonkát. A tészta hosszabik széleit ráhajtjuk a töltelékre, majd a másik szélét is úgy hogy fedjék egymást. Elkészítjük a többi batyut is.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, úgy hogy a hajtás alulra kerüljön. A tetejüket megkenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal, egy éles késsel 2 cm mélyen x alakban bevágjuk. 15-20 percig újra kelesztjük majd 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Én a töltelékbe tettem bacont és morzsolt kukoricát is.